Prosty i sprawdzony przepis na wędzony drób. Minimum środków. Maximum efektów. Wykonuję w ten sposób piersi i udźce indycze, piersi i połówki kurczaków. W mojej opinii efekt wyśmienity. Zdjęcie będące miniaturą filmu – wędzenie olchą. Kolorystyka na filmie – po wędzeniu bukiem.
PROSTY SPOSÓB NA WĘDZONY DRÓB
8 piersi z indyka (ok 900 g każda)
Jeden seler naciowy
Sól
SPOSÓB WYKONANIA
W dużym garnku zagotowujemy wodę (ok. 1 litr wody na każdy kilogram mięsa). Seler naciowy kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej wody. Wkładamy opłukane mięso i garnek ponownie stawiamy na kuchence. Indyk powinien się parzyć w temperaturze 70-80 st C przez 30 do 40 minut. NIE GOTOWAĆ! Po tym czasie wyjmujemy mięso a do pozostawionej w garnku wody dodajmy sól: 10 dag na każdy litr wody.
Mięso ponownie umieszczamy w garnku pamiętając, aby zalewa całkowicie je przykryła. Wynosimy garnek w chłodne miejsce na 8-10 godzin. Przed przystąpieniem do wędzenia opłukujemy mięso pod bieżącą wodą.
Filety nadziewamy na haki i wieszamy w wędzarni na około godzinę, aby mięso trochę wyschło. Wędzimy (na samym generatorze dymu) w temperaturze 40-60 stopni przez 4 – 6 godzin.
Smacznego!
Świetny przepis! Co prawda filety z indyka wychodzą mi trochę suche ale świetnie smakują i pasują jako przekąska do piwa wszyscy wkoło podzielają mój zachwyt i pytają kiedy jeszcze będę wędził.