Szynkowar to proste i bardzo uniwersalne narzędzie do wykonywania szerokiej gamy wyrobów domowych.
Gęsina z szynkowara, a dokładniej piersi gęsie. Pyszna wędlina kanapkowa wykonana z pomocą szynkowara.
Przyprawy:
Sól 1-1,5 łyżeczki
Pieprz czarny 0,5-1 łyżeczki
Rozmaryn 0,5 łyżeczki
Jałowiec 0,5 – łyżeczki
Do posypki przed obsuszaniem.
Czosnek płatki – 5-8 szt
Majeranek 1 łyżeczka.
Przyprawy ucierać w moździerzu.
Wykonanie:
Piersi odciąć od kości, odkroić fałdy skóry i tłuszczu. Wstępnie przymierzyć czy całość zmieści się do szykowara.
Natrzeć przyprawami po obu stronach. Złożyć piersi skórą na zewnątrz oraz jeden z kawałków obrócić o 180 stopni i przesunąć tak, by obfitsze miejsca jednej piersi trafiły w cieńsze miejsca drugiej. W ten sposób po złożeniu i zrolowaniu grubość będzie wszędzie prawie taka sama. Na szynkowar założyć siatkę wędliniarską po czym umieścić w niej złożone piersi. Szynkowar zamknąć, umieścić w nagrzanym do 80 st garnku i przez 2 godziny utrzymywać temperaturę nie mniejszą niż 80 st C i max 85 st. Po 2 godzinach wyłączyć grzanie , a szynkowar pozostawić jeszcze w gorącej wodzie przez godzinę.
Następnie wydobyć mięso z szynkowara, natrzeć tłuczonym czosnkiem i majerankiem i wstawić od obsuszenia do kombiwara lun piekarnika. Temperatura 150 st. Czas 20 minut.
Smacznego.
Leave a Reply