Szynka z porem – przepis powstał z potrzeby chwili – bo było mięso do wykorzystania, oraz z ochoty na smak inspirowany wędlinami z Bałkanów. Pomysł i realizacja – wynik działań w mojej opinii smakowity. Jak wykonacie to ocenicie sami.
Można to wykonać w szynkowarze, ale też w postaci kiełbasy, którą można także wędzić, co jeszcze podniesie atrakcyjność smaku i aromatu. Szynka oczywiście to oczywiście mielone mięso, ale można też pokroić ją w drobną kostkę około 1 cm.
Składniki:
- 1 kg – szynka
- 15 g soli (peklująca lub zwykła, albo mieszanina obu)
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki
- 1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego
- 50 g pora białego lub z pogranicza białego i zielonego
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Mięso i pora zmielić na maszynce z użyciem sitka o oczkach 8 mm. Czosnek drobno posiekać i dodać do zmielonego mięsa razem z przyprawami.
Całość dokładnie wymieszać i napełnić szynkowar wcześniej wkładając do niego woreczek separacyjny. Napełniony szynkowar z założoną sprężyną dociskową należy wstawić do lodówki na 2 doby, że by dodane przyprawy mogły się należycie z mięsem połączyć.
Kolejny etap to parzenie – czas 2 godziny, a temperatura parzenia 80 st C. Można też monitorować wewnętrzną temperaturę w szynkowarze, która powinna osiągnąć 70 st C.
Po parzeniu czas na studzenie: 30 minut w zimnej wodzie i 8 godzin w lodówce. Po tym czasie można wędlinę wydobyć i smakować.
Pyszna. Bardzo wyrazisty smak. Wyraźnie wyczuwalny pazur oraz bardzo mocny mix aromatów. Coś dla wielbicieli intensywnych mięs.
Znakomita wędlina kanapkowa, a także świetna na przystawkę podana na przykład na ogórku lub liściu sałaty.
Spróbujcie sami. Smacznego
Wersja filmowa przepisu jest na YT https://youtu.be/jLy0oHXiT8o
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
[wp_ad_camp_1]
Witam moim zdaniem do tej szynki musi byc dodatek np boczku, w przeciwnym razie jest ogromne ryzyko ze szynka bedzie sucha. Prosze mnie poprowiac jezeli sie myle.
To nie kwestia prawdy czy pomyłki tylko kwestia gustu 🙂 Domowy wędliniarz robi tak jak mu to pasuje 🙂