Pyszna Kiełbasa Serowo-Cebulowa pieczona na grillu.

Kiełbasa Serowo-Cebulowa znakomicie nadaje się do grillowania, pieczenia czy smażenia. Aromatyczna i z bogactwem smaków komponujących się w pyszną całość. Drobiny sera topią się i wnikają w przestrzenie pomiędzy cząstkami mięsa tworząc znakomitą, pyszną mieszankę.

Sezon grillowy się zaczyna wiec polecam ten przepis, bo kiełbasa ta grillowana czy pieczona jest pyszna.

Składniki:

  • Karkówka – 3 kg
  • ser typu gouda 0,4-0,5 kg
  • 2 średnie cebule
  • sól zwykła 45 g
  • 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki oregano.

Wykonanie:

Ser porządnie schłodzić, żeby zrobił się trochę twardszy i był bardziej podatny na rozdrabnianie za pomocą tarki na 1-3 cm wiórki serowe. Na takiej samej tarce zetrzeć cebulę, żeby były w kiełbasie drobiny cebuli wyczuwalne.

blank

Kolejnym krokiem jest zmielenie całości karkówki maszynką z użyciem sitka z otworami 8mm, a następnie pomieszanie z pozostałymi składnikami i przyprawami. Nie należy długo wyrabiać. Wystarczy jak składnik równomiernie się w mięsie rozłożą.

blank
blank
blank

Najlepiej napełniać jelita wieprzowe w rozmiarach od 26-32 mm – każde w tym zakresie będą dobre. Założenie jest takie, że podczas obróbki termicznej ser się stopi i wniknie pomiędzy cząstki mięsa. Mięso jest średni zmielone co stworzy w kiełbasie niewielkie przestrzenie, w których ser będzie się rozpływał.

blank

Grillowanie (pieczenie) powinno się odbywać w zakresie 160-170 st. C i trwać do czasu, aż skórka kiełbasy się równomiernie zarumieni.

blank

Kiełbasa smakowita i pachnąca na gorąco i równie ciekawa po wystygnięciu. Część wykonanej kiełbasy można przed grillowaniem można mrozić i używać do grillowych biesiad w przyszłości.

blank

Spróbujcie sami – smacznego :-).

Wersja filmowa jest dostępna na YT https://youtu.be/2q3sMcaPfwU

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

[wp_ad_camp_1]

  1. blank
    • Jakub Drzazga, 9 kwietnia, 2024, 11:28 am

    Odpowiedz

    Przepis genialny, natomiast ja tak zrobiony farsz do kiełbaski wykorzystuję jako burgery. Grilluję 5 minut z jednej strony, 5 minut z drugiej i masakrycznie smaczne to jest 🙂

Leave a Reply