Kiełbasa Serowo-Cebulowa znakomicie nadaje się do grillowania, pieczenia czy smażenia. Aromatyczna i z bogactwem smaków komponujących się w pyszną całość. Drobiny sera topią się i wnikają w przestrzenie pomiędzy cząstkami mięsa tworząc znakomitą, pyszną mieszankę.
Sezon grillowy się zaczyna wiec polecam ten przepis, bo kiełbasa ta grillowana czy pieczona jest pyszna.
Składniki:
- Karkówka – 3 kg
- ser typu gouda 0,4-0,5 kg
- 2 średnie cebule
- sól zwykła 45 g
- 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki oregano.
Wykonanie:
Ser porządnie schłodzić, żeby zrobił się trochę twardszy i był bardziej podatny na rozdrabnianie za pomocą tarki na 1-3 cm wiórki serowe. Na takiej samej tarce zetrzeć cebulę, żeby były w kiełbasie drobiny cebuli wyczuwalne.
Kolejnym krokiem jest zmielenie całości karkówki maszynką z użyciem sitka z otworami 8mm, a następnie pomieszanie z pozostałymi składnikami i przyprawami. Nie należy długo wyrabiać. Wystarczy jak składnik równomiernie się w mięsie rozłożą.
Najlepiej napełniać jelita wieprzowe w rozmiarach od 26-32 mm – każde w tym zakresie będą dobre. Założenie jest takie, że podczas obróbki termicznej ser się stopi i wniknie pomiędzy cząstki mięsa. Mięso jest średni zmielone co stworzy w kiełbasie niewielkie przestrzenie, w których ser będzie się rozpływał.
Grillowanie (pieczenie) powinno się odbywać w zakresie 160-170 st. C i trwać do czasu, aż skórka kiełbasy się równomiernie zarumieni.
Kiełbasa smakowita i pachnąca na gorąco i równie ciekawa po wystygnięciu. Część wykonanej kiełbasy można przed grillowaniem można mrozić i używać do grillowych biesiad w przyszłości.
Spróbujcie sami – smacznego :-).
Wersja filmowa jest dostępna na YT https://youtu.be/2q3sMcaPfwU
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
[wp_ad_camp_1]
Przepis genialny, natomiast ja tak zrobiony farsz do kiełbaski wykorzystuję jako burgery. Grilluję 5 minut z jednej strony, 5 minut z drugiej i masakrycznie smaczne to jest 🙂