Taka mielonka wygląda zaskakująco, przyciąga wzrok oraz zachęca do spróbowania. Nie – to nie są powtykane w mięso parówki. Zobacz jak to zrobić. To łatwe.
To jeszcze jeden argument za tym, by uznać szynkowar za jeden z najbardziej uniwersalnych przyborów do produkcji domowych wędlin. Dzięki niemu można kreować nowe wyroby i testować nowe pomysły. Kto wie – może właśnie Ty stworzysz wędlinę, która będzie przez wielu powtarzana i na stałe zagości na biesiadnych stołach. Zachęcam do wyrobu własnych wędlin domowych.
Składniki: (na 2 szynkowary)
- Uda kurczaka z kością – 2 kg
- Karkówka około 0,4-0,5 kg
- sól zwykła do kurczaka – 17g/kg, + 1 łyżeczka pieprzu + 1 łyżeczka mielonego czosnku
- do karkówki – mieszanina zwykłej i peklującej – 17g/kg + 0,5 łyżeczki pieprzu + 0,5 łyżeczki mielonego czosnku.
- papryka ostara
- tymianek
Wykonanie:
Wycinam kości z ud kurczaka, mielę drobno ze skórą dodaję przyprawy, mieszam i wstawiam do lodówki.
Karkówkę kroję na kawałki, które zmieszczą się w maszynce, mielę drobno, przyprawiam.
Używając nadziewarki do kiełbas formuję z karkówki paluszki mięsne długością dopasowane do szynkowara.
Obficie obtaczam je w papryce ostrej i tymianku, a następnie umieszczam w zamrażarce na 1-2 godziny – żeby lekko stwardniały.
W kolejnym etapie przygotowuję szynkowar. Napełniam go w 3/4 zmielonym mięsem drobiowym. Za pomocą przygotowanego narzędzia robię w masie mięsnej otwory, w które potem wpycham lekko zamrożone paluszki z karkówki. Na wierzch dokładam trochę mięsa drobiowego by wypełnić szynkowar.
Obróbka termiczna:
- temperatura wody 80-85 st. C
- czas parzenia -2 godziny
- studzenie w zimnej wodzie 30 minut
- lodówka – minimum 8 godzin.
Po tym czasie można rozkroić i cieszyć się smakiem i wyglądem.
Przyprawy można modyfikować wedle uznania, także składniki mięsne. Można też dodawać do mięsa naturalne dodatki barwiące, by uczynić wędlinę jeszcze ciekawszą.
Spróbujcie sami. Smacznego.
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/GmXxTuJO5fY
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply