Kiełbaski pieczone na ognisku to biwakowa codzienność, ale możliwości są dużo większe. Kilka prostych zasad i można nad ogniem piec poważniejsze mięsiwa. To nie wiedza tajemna. Dawniej pieczyste robione na ogniu było może nie codziennością, ale praktyką powszechną. Mowa oczywiście o bardziej odległych czasach.
Ta umiejętność jest warta opanowania. Nie wiadomo co nas w życiu zaskoczy. Może los rzuci nas do lasu lub pozbawi dostępu do technologii kulinarnej – opanowanie ognia wtedy zyska na znaczeniu. Dziś ognisko treningowe, ogrodowe. Pieczony królik – pyszność wielka.
Składniki:
- Królik – tuszka
- 1/2 litra wody
- 1 cytryna
- nieco soli zwykłej
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2021/05/krolik-surowy.jpg)
Wykonanie:
Zacząć trzeba od przygotowania ogniska. Trochę drewna trzeba na początku spalić. Oczywiście pochodzącego wyłącznie z drzew liściastych. Ja preferuję bukowe, ale nie zawsze jest pod ręką to co się chce. Królika tylko opłukać. Nie przyprawiać.
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2021/05/rozpalanie.jpg)
Potrzebny jest przyrząd – taki stelaż do pieczenia, który będzie można wbić w ziemię pod kątem w celu umieszczenia królika w pobliżu ogniska. To nic innego jak z 1,5 m pręta (najlepiej z nierdzewki) do którego przymocowane są dwie poprzeczki w odległości około 40 cm. Idealnie jak te poprzeczki byłyby regulowane – przynajmniej jedna, ale to nie jest konieczne. Dobrze też by było najpierw w ziemię wbić jakąś rurkę ze śrubą kontrującą, bo sam cienki pręt mógłby się pod ciężarem królika w ziemi obracać, a taka trzonowa obsada stabilniej byłaby utwierdzona i pozwoliłaby ustawiać pieczony obiekt dokładnie według potrzeby.
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2021/05/obsada.jpg)
Królika należy przymocować do stelaża. Za pomocą sznurka wędliniarskiego o wytrzymałości termicznej powyżej 200 st. C lub miedzianego lub stalowego drucika. Mocuje się za przednie i tylne łapy do poziomych poprzeczek, ale potrzeba też w jednym czy dwóch miejscach uchwycić korpus.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Jeżeli drewno jest suche i nie dymi na czarno, można stelaż z mięsiwem zamocować w pobliżu ognia jak jest jeszcze sporo ognia, ale zdecydowanie trzeba unikać bezpośredniego kontaktu płomieni z pieczonym mięsem. Z czasem pieczony obiekt można do żaru zbliżać i obracać. Im bardziej spieczony tym obracać częściej.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Królika trzeba spryskiwać w trakcie pieczenia miksturą wykonaną z 0,5 litra wody i soku z jednej cytryny. Dzięki temu będzie miał ładniejszą powierzchnię oraz zachowa więcej soczystości. Spryskiwanie zaczynamy jak już pojawią się na mięsie pierwsze oznaki działania temperatury.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Solenie zacząć jak już oznaki przypiekania będą wyraźniejsze. Solimy z ręki oprószając mięso raz z jednej, a raz z drugiej strony. Niewielkie ilości soli posypywanej na 2 – 3 razy – nie przesolić.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Królik jest długi więc oprócz obracania może się okazać konieczne także jedno podwyższanie lub obniżanie lub zmiana kąta nachylenia w taki sposób by temperatura oddziaływała na te miejsca, które są mniej przypieczone.
Proces powinien trwać około 2 godzin. Nie za szybko. Wydłużyć się może jak pogoda będzie lekko wietrzna i ciężko będzie prawidłowo umieścić pieczony obiekt, ale przy wietrznej pogodzie warto się zastanowić czy w ogóle się brać za pieczenie nad ogniem, bo dłużej potrwa, oraz ogień może się wyrwać z pod kontroli.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Finalnie mięsko powinno być rumiane, a wszystkie elementy królika powinny dać się łatwo od korpusu oddzielać.
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
![blank](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Spróbujcie sami. Pyszne jedzenie i miło spędzony czas.
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/DO6rKzLqBpI
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
[wp_ad_camp_1]
Panie Arturze przepis i wykonanie jak zawsze aż ślinka cieknie. Ja bym okorował drzewo ze względu na wydzielaną smolistość co wiemy, że nie jest bezpieczna dla naszego zdrowia. Resztę chętnie skopiuję i przy najbliższym grillu wykonam. Serdecznie Pana pozdrawiam i życzę zdrowia i siły w propagowaniu tego co pyszne i zdrowe.