Najnowsze artykuły

Kiełbasa Piwna (dojrzewająca)

Kiełbasa Piwna – wędlina z cyklu Piwo i Mięsiwo. W ramach rtej serii będą prezentowane potrawy bazujące na mięsie i piwie. Dojrzewająca kiełbasa z dodatkiem piwa RIS jest naprawdę ciekawa w smaku. Osiągnięty efekt zgadzał się z założeniami. Będzie na pewno powtarzana jak powrócą chłody. Ja wędliny dojrzewające zwykle wykonuję od jesieni do wiosny. Brak […]

Kiszka Ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana (kartoflana) to potrawa znana w wielu regionach i w wielu wersjach. Wybrałem do dzisiejszej prezentacji bardzo prosty przepis,                     a jednocześnie o bardzo dobrym, wyrazistym smaku. Spróbujcie, bo naprawdę warto. Składniki: 3 kg ziemniaków. 0.25-0,3 kg boczku. 1 duża cebula. Sól i pieprz do smaku, ale nie mniej niż: sól – 2 łyżeczki Pieprz […]

Boczek Pieczony (przekąska do piwa)

Boczek pieczony jest znakomitą przekąską do piwa, a jeszcze lepiej kiedy to piwo zostało użyte do zrobienia tej przekąski. Jednak, kiedy bohaterem miało być piwo piwo Biohazard, gdzie spalone kable, bandaże, szpital, podkłady kolejowe znajdziecie w aromacie i smaku sprawa zaczyna się komplikować. Jednak po zakończeniu działania sam twórca piwa był usatysfakcjonowany. Składniki 2 kg […]

Kiełbasa Zwyczajna (do gotowania lub smażenia)

Kiełbasa zwyczajna w tej wersji była i jest wykonywana na biesiady lub wydarzenia okolicznościowe – jako wkładka mięsna do potraw lub danie samodzielne. Smaczna i aromatyczna oraz prosta w wykonaniu. Jeżeli ma być użyta od razu – może być wędzona na ciepło 3-4 godziny. Na zimno wędzimy , gdy jest wykonywana z kilkudniowym wyprzedzeniem. Zapraszam […]

Stek Wołowy z grilla

Zaprezentuję mój sposób na grillowany stek wołowy. Jak zwykle – bez zbędnej filozofii. Trochę ogólnych informacji: Stek to porcja mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych. Wykonujemy je z polędwicy i jej okolic, ale wykonuje się je z wielu rodzajów mięsa wołowego np. krzyżowa, rostbef, antrykot, Najbardziej znane i cenione steki to: Chateaubriand , T-bone, rib-eye […]

blank

Kiełbasa Grillowa z Serem

Kiełbasa Grillowa z Serem to produkt bez konserwantów (także bez azotynów), pyszny i prosty w wykonaniu. Skład Karkówka i łopatka – razem 2 kg Słonina – 0,2 kg Ser typu gouda (podobny) 0,2 kg Przyprawy Sól 35 g Majeranek 2 pełne łyżeczki Tłuczony czarny pieprz 1 łyżeczka Mielony czarny pieprz – 0,5-1 łyżeczki Wykonanie Wszystkie […]

Szaszłyk Drobiowy z Grilla

Przedstawiam mój sposób na szaszłyk drobiowy z grilla. Pozwala na zgromadzenie w jednej porcji sporej ilości smaku. Szaszłyk prosty w wykonaniu – spróbujcie sami. Składniki Pierś indyka, pieczarki, cebula Składniki marynat Oliwa, sól, oraz pieprz, papryka słodka i ostra tymianek i majeranek w ilościach dopasowanych do własnego smaku. Składowe sosu jogurt naturalny około 150-200 ml […]

Szaszłyk z Sarny (z ryżem)

Inspiracją dla mnie był był znaleziony w sieci przepis. Potrzebowałem nowego pomysłu na zagospodarowanie mniejszych kawałków dziczyzny w niebanalny sposób. Wyszło ciekawie i smacznie. Składniki: 0,5 kg sarniny 3 łyżki sosu sojowego, 100-200 ml czerwonego wytrawnego wina, sok z polówki cytryny, łyżeczkę startego imbiru, 2-3 marchewki, 2-3 cebule, 50 g masła klarowanego. 1 szklanka ryżu, […]

Wędzenie Pstrąga

Wędzenie ryb to bardzo popularny temat. Wiele jest też sposobów, by nadać rybie żądane walory. Przedstawiony przeze mnie sposób jest przede wszystkim prosty i w miarę szybki – od taki pomysł na „jutrzejszą” okoliczność. Brak dodatkowych przypraw pozwala docenić rzeczywiste walory smakowe ryby.     Solanka 7-10 % Ryby oczyścić. Umieścić w solance (w lodówce) […]

Wędzony Łosoś (na szybko)

Wędzony łosoś kojarzy się zwykle z długotrwałym wędzeniem na zimno. Oczywiście nie jest to jedyna droga, aby móc zachwycać się smakiem tej pysznej ryby. Kontynuując serię bardzo prostych przepisów prezentuję dziś sposób szybki i prosty na domowego łososia. Zachęcam do spróbowania. Solanka 5-7 % Czas moczenia płatów łososia – 8-10 godzin Wyjąć z solanki , […]

Łosoś Peklowany – po skandynawsku

Bardzo prosta i szybka w wykonaniu potrawa z łososia. Nie wymaga specjalnego sprzętu. Uzyskany efekt jest wyśmienity. Oczywiście to moja subiektywna opinia. Spróbujcie sami.     Skład: Płat łososia  0,5 kg świeży koperek pieprz biały (mielony lub tłuczony)  1-2 łyżeczki sól morska – łyżka stołowa Cukier – łyżka stołowa Wykonanie: Nacieramy koperkiem i przyprawami. Wstawiamy […]

Makrela Wędzona na Zimno

Wędzenie na zimno to rzadziej stosowana metoda wędzenia makreli, jednak makrela wędzona na zimno jest naprawdę godna uwagi. Uwaga do wykonania. W zimnym wędzeniu zmiana temperatury o kilka stopni ma duże znaczenie więc dla pewności , przed przerwaniem wędzenia dobrze jest napocząć jedną rybkę, by stwierdzić dokonanie się dzieła. Wykonanie: Makrelę porządnie obmyć i wytrzeć […]