Ligawa wędzona na zimno

Ligawa wędzona na zimno – aromatyczna i pyszna wędlina dla wielbicieli gatunku. Łatwa do wykonania. W podsumowaniu pokazałem degustacje po różnych okresach dojrzewania.

Składniki
Ligawa
(w tym przydatku to były łącznie 3 kg)

 

Przyprawy
Sól peklująca/sól zwykła (50/50) w ilości 25 g na kg mięsa
Pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka na kg
Rozmaryn (utarty w moździerzu) – 0,5-1 łyżeczki na kg
Tymianek – 1 łyżeczka na kg

Ligawę dobrze opłukać i oczyścić. Jak lekko obeschnie natrzeć mieszanina soli i przypraw. Pozostawić w lodówce na 10 dni codziennie obracając. Ja zapakowałem próżniowo. Taki zapakowany pakiet też należy codziennie obracać.
Po dziesięciu daniach nadziewamy na haki i pozwalamy porządnie obeschnąć. Wędzimy zimnym dymem o temperaturze pomiędzy 20-30 st C – najlepiej po środku zakresu. Średni czas wędzenia około 12 h, ale to zależy do temperatury i ilości wsadu do wędzarni – należy więc wędzić aż powierzchnia wędliny będzie sucha i mocno oraz równomiernie zabarwi się.
Po wędzeniu odwiesić do chłodniej, przewiewnej spiżarni – 6-10 st na okres minimum 7 dni. W mojej opinii idealna jest po 14 dniach dojrzewania. W dalszym okresie nie traci na smakowitości tylko jest coraz bardziej sucha.
Smacznego

Leave a Reply