Kiełbaski Kaszubskie, a raczej w moim wykonaniu kiełbasa kaszubska, to bardziej gorące danie czy suta przekąska niż wędlina. Wymaga trochę nakładu pracy, ale większej filozofii w tym nie ma. Danie może nie charakteryzuje się atrakcyjnym wyglądem, ale smak ma zacny i biesiadne stoły się takiej potrawy nie powstydzą.
Składniki:
0,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg wołowiny pochodzącej z udźca
0,5 kg baraniny pochodzącej z udźca
0,5 kg cebuli
4-5 ząbków czosnku
Do sosu:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki
0,4 l śmietany 18 %
Jeżeli nie mamy gotowego bulionu zróbmy go z:
3 szklanek wody marchewki, pietruszki pora i korzenia selera.
Delikatnie osolić i doprawić mieloną kozieradką.
Przyprawy:
sól 34-38 g
majeranek 1 łyżeczka
gorczyca 1/3 łyżeczki
jałowiec 15 ziaren
Wykonanie:
Mięsa zmielić na oczkach nr 8
Cebulę drobno posiekać lub zatrzeć, ale nie na miazgę.
Wszystko dokładnie wymieszać z przyprawami i roztartym z solą czosnkiem.
Napełnić nadziewarkę i :
formować krótkie odcinki kiełbasek bez jelita
lub
nadziewać jelita wieprzowe
[wp_ad_camp_1]
Uzyskaną kiełbasę pieczemy w piekarniku 180 st C przez 30 minut do wyraźnego zarumienienia, a następnie zalewany bulionem (trzeba go wcześniej przygotować ) i dusimy przez kolejne 30 minut.
Przed końcem duszenia przygotować należy zasmażkę z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki. Jak już zasmażka będzie gotowa zalewamy ją bulionem w którym dusiła się kiełbasa i dodajemy śmietanę wcześniej ją hartując. Uzyskany sos winien być jednolity i gładki.
Kiełbasę przekładamy do naczynia , zalewamy sosem i podajemy na stół
Smacznego.
Leave a Reply