Kolejna wersja kiełbasy Macedońskiej. Nazwa tej wersji to Kiełbasa Macedońska-Egejska. Najczęściej spotykana w Greckiej części tej krainy. Kiełbasa zwykle podawana na gorąco w wersji pieczonej lub smażonej.
Ciekawostką jest to dodatek mięty zielonej, który w mojej ocenie świetnie podkręca smak i aromat kiełbasy. Wykonałem wersję pieczoną i znikła błyskawicznie, więc pewnie nie raz do tego przepisu wrócę.
Składniki mięsne:
- Szynka lub łopatka wieprzowa 1,5 kg
- Boczek (raczej tłusty) 0,5 kg
Przyprawy:
- Por 200 g
- sól zwykła 36-40 g
- papryka słodka w proszku 10 g
- pieprz czarny mielony 8 g
- cząber 6-8 g
- mięta zielona (menta spicata) 4 g
Wykonanie:
Mięso i pora drobniutko posiekać lub zmielić maszynką z sitkiem o oczku 8mm. Dodać sól i przyprawy, porządnie wyrobić. Dobrze ubić w pojemniku i złożyć do lodówki na 24 godziny.
Po dobie ponownie wyrobić dodając 200 ml chłodnej wody. Wyrabiać do czasu aż uzyska się spójną kleistą masę. Nadziewać jelita wieprzowe i skręcać je w odcinki 15-20 cm.
Przygotować naczynie żaroodporne. Na dno wyłożyć cienkie paski słoniny, a na nich położyć pętka kiełbasy. Rozgrzać piekarnik do 200 st C i wstawić naczynie z kiełbasą.
Po około 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 170 st C. Piec łącznie przez 30 minut. Po tym czasie można odkryć na 10 minut by podpiec kiełbaski z zewnątrz.
[wp_ad_camp_1]
Smacznego.
Link do wersji wideo https://youtu.be/8tyc5Nb29fM
Leave a Reply