Postanowiłem działać na przekór zimnu i zimie. Wiosno przybywaj. Tęsknię już za zielenią, ciepłem i wieczornym przesiadywaniu przy grillu czy ognisku. To chyba reakcja na to ciągłe zamykanie świata.
Cóż – świata nie zmienię, ale grilla nawet na śniegu zrobić mogę. Zamiar i realizacja – kiełbaska wyszła pyszna, chociaż z przypadkowych – naprędce zorganizowanych składników. Niniejszym rozpocząłem sezon grillowy. W tym roku obiecuję sobie więcej działań na powietrzu.
Składniki:
- Wołowina tłusta 1 kg
- Łopatka wieprzowa 2 kg
- Sól 45 g
- pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
- gorczyca biała -1 łyżeczka
- po 1/2 łyżeczki: kumin, mielony czosnek, tymianek
- jogurt naturalny 150-200 ml
- woda 1 szklanka
Wykonanie:
Wołowinę w całości zmielić na najdrobniejszych oczkach. Tak samo 1/3 łopatki, a pozostałą część mielić na oczku nr 8. Następnie dodać przyprawy i jogurt. Wymieszać i schować do lodówki na 2 doby. W połowie czasu jeszcze raz wymieszać.
Po tym czasie dodać do mięsa wodę i wyrabiać do czasu, aż mięso wodę wchłonie. Można w tym momencie skorygować ilość soli i pieprzu.
Kiełbasa, lub kiełbaska – bo ja użyłem jelit wieprzowych, ale można też napełniać jelita baranie , żeby osiągnąć cienkie kiełbaski.
Kiełbasę można grillować od razu lub przechować 2-3 dni w lodówce (w zamkniętym pojemniku). Możne też wykonać ją na patelni lub w piekarniku. Mięsa i przyprawy tworzą smakowitą kompozycję.
Pyszna kiełbasa grillowa. Spróbujcie sami 🙂 Smacznego.
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/7tFtJJL3VsY
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply