Kiełbasa Grillowa – marcowa – wywołanie wiosny 🌞.

Postanowiłem działać na przekór zimnu i zimie. Wiosno przybywaj. Tęsknię już za zielenią, ciepłem i wieczornym przesiadywaniu przy grillu czy ognisku. To chyba reakcja na to ciągłe zamykanie świata.

Cóż – świata nie zmienię, ale grilla nawet na śniegu zrobić mogę. Zamiar i realizacja – kiełbaska wyszła pyszna, chociaż z przypadkowych – naprędce zorganizowanych składników. Niniejszym rozpocząłem sezon grillowy. W tym roku obiecuję sobie więcej działań na powietrzu.

Składniki:

  • Wołowina tłusta 1 kg
  • Łopatka wieprzowa 2 kg
  • Sól 45 g
  • pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
  • gorczyca biała -1 łyżeczka
  • po 1/2 łyżeczki: kumin, mielony czosnek, tymianek
  • jogurt naturalny 150-200 ml
  • woda 1 szklanka

Wykonanie:

Wołowinę w całości zmielić na najdrobniejszych oczkach. Tak samo 1/3 łopatki, a pozostałą część mielić na oczku nr 8. Następnie dodać przyprawy i jogurt. Wymieszać i schować do lodówki na 2 doby. W połowie czasu jeszcze raz wymieszać.

blank
blank

Po tym czasie dodać do mięsa wodę i wyrabiać do czasu, aż mięso wodę wchłonie. Można w tym momencie skorygować ilość soli i pieprzu.

Kiełbasa, lub kiełbaska – bo ja użyłem jelit wieprzowych, ale można też napełniać jelita baranie , żeby osiągnąć cienkie kiełbaski.

blank

Kiełbasę można grillować od razu lub przechować 2-3 dni w lodówce (w zamkniętym pojemniku). Możne też wykonać ją na patelni lub w piekarniku. Mięsa i przyprawy tworzą smakowitą kompozycję.

blank
blank

Pyszna kiełbasa grillowa. Spróbujcie sami 🙂 Smacznego.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/7tFtJJL3VsY

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply