Jesienna pora do dorby czas na spotkanie towarzyskie i jesienne kociołkowanie. Spotkanie typu wymiana doświadczeń / biesiada. Przygotowujemy 3 kociołki – grzybowy z makaronem, pieczone w kociołku mięsiwo oraz zupę rybną. Wszystko pyszne i pożywne, a co najważniejsze – łatwe w wykonaniu.
Takie spotkania są powodem do kreowania nowych pomysłów i nowych smaków. Ważne jest, żeby dania, które powstają w trenie były przede wszystkim proste i nie wymagały kuchennego zaplecza, a dostarczały radości i energii. Zachęcam do wykonania i wspólnego przyjaciółmi i bliskimi biesiadowania. Źródło ciepła w tych wykonaniach to brykiet i drewno. Brykiet utrzymuje żar, a drewno tworzy ogień, gdy jest potrzebny. Można używać specjalnego miejsca na ognisko lub paleniska
Grzyby i makaron w roli głównej.
Bardzo pyszne i bardzo pachnące danie.
Składniki:
- 200-300 gram masła
- 3-5 cebul (zależnie od wielkości)
- 1,5 kg świeżych leśnych grzybów (mogą być też mrożone)
- Ulubiony makaron – 2 paczki (800-1000g)
- śmietanka 30 % – 200 ml
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Kociołek rozgrzać. Wrzucić do niego masło i jak tylko się roztopi (a powinno błyskawicznie) od razu wrzucić posiekaną cebulę, wstępnie posolić i kilka minut ją na maśle podsmażać.
Kolejny krok – dodać grubo krojone grzyby, smażyć przez kilka minut, a następnie podlać 1 szklanką wody i dusić przez około 20 minut.
Czas na makaron – na przykład wstążki – 2 paczki. Po wrzuceniu go do kociołka dolewamy 1,5-2 litry wody i gotujemy aż zmięknie.
Dodajemy sól i pieprz do smaku. Potrawa powinna mieć pazur. Na koniec dodajemy śmietanę, która fajnie całość zagęści i gotowe. Można biesiadować.
Pachnie cudnie i smakuje tak, że bez wątpliwości – to jeden z lepszych kociołków jaki jadłem.
Schab pieczony w kociołku.
Do tej potrawy przyda się patelnia żeliwna i kociołek, ale najlepiej taki kociołek, którego pokrywa może być patelnią i pojemnikiem na żar.
Składniki:
- Schab z kością – wedle uznania.
- sól
- pieprz
- olej
- świeży tymianek
Wykonanie:
Schab z kością pokroić na grube plastry. Natrzeć je lekko o po obu stronach olejem. Używam pokrywy kociołka, która jest jednocześnie patelnią. Na rozgrzaną pokrywę wyłożyć grube porcje schabu i opiekać solidnie po obu stronach.
Podsmażone porcje mięsa z kością posypać solą i pieprzem, według własnych preferencji, położyć na pergamin lub papier do pieczenia, obsypać świeżym tymiankiem, zwinąć w papier i ponownie zawinąć w metalową folię.
Pakunki te ułożyć wewnątrz kociołka, przykryć pokrywą i nasypać na nią żaru. Nie należy przesadzać z ilością ciepła, żeby nie przypalić, oraz w czasie obróbki, która powinna trwać około 1,5-2 godzin – dwa razy pakunki w kociołku poprzekładać. Oznaką gotowości jest miękkie mięso odchodzące od kości.
Gotowe można jeść samodzielne lub na pieczywie. Solidnie podpieczone, aromatyczne i pyszne mięso.
[wp_ad_camp_1]
Kociołek rybny – zupa.
Składniki:
- 2 średnie karpie lub jeden duży (około 4 kg)
- 1/2 kostki masła
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3-4 czerwone papryki
- 1 duży por
- 3-4 marchewki
- 2 cebule
- 1 seler lub pół dużego
- 1 średnia pietruszka
- 1-2 pęczki natki pietruszki
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
- papryka wędzona słodka
- papryka wędzona ostra
Wykonanie:
Zagrzać wodę w kociołku. Rybę wyfiletować. Do kociołka wrzucić szkielety i głowy. Gotować przez 20-30 minut.
W tym czasie pokroić wszystkie warzywa, następnie wyjąć resztki ryby z wody. Zrobić to dokładnie, żeby ości w wywarze nie zostały. Dodać dodać masło oraz wszystko co kroiliśmy z wyjątkiem papryki i natki pietruszki.
Po kolejnych 20 minutach dokładamy paprykę i pierwsze dawki przypraw. Od tek pory co jakiś czas smakować i korygować ilość przypraw do smaku.
Mija następne 20 minut i dodajemy pokrojonego i pozbawionego ości karpia i gotujemy przez 10-15 minut.
Kolejny krok – dodać puszkę krojonych pomidorów, puszkę mleka kokosowego, łyżkę pomidorowego koncentratu. Wrzucamy połowę siekanej natki pietruszki oraz kolejne porcje przypraw – do smaku. Zupa powinna być wyczuwalnie pieprzna i ostra oraz z nutą dymu.
Gdy już osiągniemy odpowiedni poziom przyprawienia to dokładamy kilka gałązek świeżego tymianku i resztę natki pietruszki i możemy nakładać. Danie jest gotowe. Wiele w nim smaków, aromatów oraz charakteru. Bardzo pożywna zupa.
Mam nadzieję, że się wam spodobało i zostaliście zachęceni do kociołkowego biesiadowania.
Wersja opisowa jest na YT https://youtu.be/iC5AGP0LjsE
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply