Od pomysłu do wykonania – szybko poszło, a efekt jest zacny. Polędwiczki te smakują genialnie, a pachną tak, że się powstrzymać przed jedzeniem nie można. W sumie to bardzo proste. Można zacząć nawet w prostej wędzarni – także tzw. balkonowej, a finalizować w piekarniku, bo nie każdy dysponuje wędzarnią zdolną rozgrzać się do takich temperatur.
Może to być danie obiadowe, lub gorąca przekąska. Mogą też takie kawałki polędwiczki być częścią innego dania. Polędwiczki takie polecam i zachęcam do wykonania. Są pyszne i aromatyczne.
Składniki:
- polędwiczki wieprzowe – około 2 kg
- sól kamienna – 17 g/kg (34 g)
- pieprz czarny mielony – 2 łyżeczki
- czosnek granulowany – 0,5 łyżeczki
- papryka ostra 0,5 łyżeczki
- Przyprawa do jerky (u mnie Jamaican jerk) 2 łyżeczki.
Wykonanie:
Polędwiczki pokroić w plastry około 5 cm, przyprawić solą i wymieszać, a następnie podzielić na 2 – mniej więcej równe części.
Do jednej dodać pieprz, czosnek i paprykę, a do drugiej ulubiona przyprawę do jerky. Natarte przyprawami kawałki polędwiczek umieścić w 2 osobnych pojemnikach i przechowywać w lodówce przez 3 dni.
Teraz czas na wędzenie i przeczenie. Jako uchwyty do polędwiczek doskonale nadają się potrójne haki do ryb. Utrzymują odległość pomiędzy kawałkami mięsa, co pozwala na ich dokładne wędzenie i pieczenie.
Na jeden hak wejdzie od 3-do pięciu kawałków. Po nałożeniu kawałków mięsa na ostrza haków czas jest na:
- suszenie i podgrzewanie – bez dymu 60-65 st. C 40-60 minut
- wędzenie w tej samej temperaturze 1-2 godziny (wędziłem bukiem i śliwą)
- Pieczenie w docelowej temperaturze 150 st. C 45-60 minut
Na ostatnim etapie z mięsa może kapać sok wiec dobrze jest umieścić pod nim jakąś wanienkę.
Efekt końcowy – pyszne i aromatyczne kawałki pieczonej polędwiczki, przesycone dymem. Trudno im się oprzeć.
Spróbujcie sami. Smacznego.
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/-KCHadmGbmk
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply