Musztarda chyba jest w tej czy innej formie obecna w każdym domu. Trudno wyobrazić sobie grillowanie czy inną mięsną biesiadę bez musztardy.
Obecna jest w większości domowych lodówek i tysiącach budek z fast foodem. Ma wiele wcieleń. Są musztardy łagodne, wysublimowane ale i są też musztardy z mocnym pazurem.
Bardzo prosto zrobić musztardę w domu. Na przykładzie opisanych dzisiaj 3 przepisów będzie można rozpocząć własną przygodę z musztardą domową i tworzenie własnych wielu wersji.
Musztardę można przygotować na świeżo tuż przed użyciem (20-30 minut), ale najlepiej pozwolić jej składnikom łączyć się przez co najmniej 12 godzin. Musztarda przebywająca w lodówce długo utrzymuje swoje cechy, ale przechowywana w cieple szybko łagodnieje. Jeżeli wiec musztarda wyszła ci za ostra – pozostaw ją w temperaturze pokojowej a już po kilku godzinach zacznie wyraźnie łagodnieć.
Składniki – musztarda klasyczna żółta:
- 4 miarki zmielonej gorczycy białej
- 2 miarki octu z białego wina
- 2 miarki wody
- kurkuma – 1/4 miarki
- szczypta soli
Składniki wmieszać i wstawić do lodówki w zamkniętym naczyniu na czas 1-2 doby. Po tym czasie w razie potrzeby zagęścić dodając zmieloną gorczycę białą lub rozrzedzić dodają odrobinę wody.
Składniki – musztarda dijon:
- 4 miarki zmielonej gorczycy brązowej (sarepskiej)
- 4 miarki białego wytrawnego wina
- szczypta soli
Składniki wmieszać i wstawić do lodówki w zamkniętym naczyniu na czas 1-2 doby. Po tym czasie w razie potrzeby zagęścić dodając zmieloną gorczycę białą lub rozrzedzić dodają odrobinę wody.
Składniki – musztarda rosyjska:
- 2 miarki zmielonej gorczycy brązowej (sarepskiej)
- 2 miarki zmielonej gorczycy białej
- 1 miarka całej gorczycy czarnej
- 1 miarka całej gorczycy białej
- 3 miarki octu z białego wina
- 3 miarki wody
- szczypta soli
Całe ziarna gorczycy czarnej i białej kruszymy w moździerzu, ale nie staramy się ucierać na proch – nie o to chodzi. Drobiny mają byś i widoczne i wyczuwalne. Składniki wmieszać i wstawić do lodówki w zamkniętym naczyniu na czas 1-2 doby. Po tym czasie w razie potrzeby zagęścić dodając zmieloną gorczycę białą lub rozrzedzić dodają odrobinę wody.
Po tym czasie musztarda jest gotowa, spróbujcie. Jest smak, aromat i moc 🙂
Smacznego.
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/LfA-lm0uPsg
[wp_ad_camp_1]
Panie Arturze, w przepisie musztardy klasycznej żółtej jest błąd, powinny być dwie miarki wody.
Zgadza się. Dziękuję za zwrócenie uwagi – poprawiłem 🙂