Domowa Musztarda – podstawy i 3 przepisy

Musztarda chyba jest w tej czy innej formie obecna w każdym domu. Trudno wyobrazić sobie grillowanie czy inną mięsną biesiadę bez musztardy.

Obecna jest w większości domowych lodówek i tysiącach budek z fast foodem. Ma wiele wcieleń. Są musztardy łagodne, wysublimowane ale i są też musztardy z mocnym pazurem.

Bardzo prosto zrobić musztardę w domu. Na przykładzie opisanych dzisiaj 3 przepisów będzie można rozpocząć własną przygodę z musztardą domową i tworzenie własnych wielu wersji.

Musztardę można przygotować na świeżo tuż przed użyciem (20-30 minut), ale najlepiej pozwolić jej składnikom łączyć się przez co najmniej 12 godzin. Musztarda przebywająca w lodówce długo utrzymuje swoje cechy, ale przechowywana w cieple szybko łagodnieje. Jeżeli wiec musztarda wyszła ci za ostra – pozostaw ją w temperaturze pokojowej a już po kilku godzinach zacznie wyraźnie łagodnieć.

Składniki – musztarda klasyczna żółta:

  • 4 miarki zmielonej gorczycy białej
  • 2 miarki octu z białego wina
  • 2 miarki wody
  • kurkuma – 1/4 miarki
  • szczypta soli

Składniki wmieszać i wstawić do lodówki w zamkniętym naczyniu na czas 1-2 doby. Po tym czasie w razie potrzeby zagęścić dodając zmieloną gorczycę białą lub rozrzedzić dodają odrobinę wody.

Składniki – musztarda dijon:

  • 4 miarki zmielonej gorczycy brązowej (sarepskiej)
  • 4 miarki białego wytrawnego wina
  • szczypta soli

Składniki wmieszać i wstawić do lodówki w zamkniętym naczyniu na czas 1-2 doby. Po tym czasie w razie potrzeby zagęścić dodając zmieloną gorczycę białą lub rozrzedzić dodają odrobinę wody.

Składniki – musztarda rosyjska:

  • 2 miarki zmielonej gorczycy brązowej (sarepskiej)
  • 2 miarki zmielonej gorczycy białej
  • 1 miarka całej gorczycy czarnej
  • 1 miarka całej gorczycy białej
  • 3 miarki octu z białego wina
  • 3 miarki wody
  • szczypta soli

Całe ziarna gorczycy czarnej i białej kruszymy w moździerzu, ale nie staramy się ucierać na proch – nie o to chodzi. Drobiny mają byś i widoczne i wyczuwalne. Składniki wmieszać i wstawić do lodówki w zamkniętym naczyniu na czas 1-2 doby. Po tym czasie w razie potrzeby zagęścić dodając zmieloną gorczycę białą lub rozrzedzić dodają odrobinę wody.

Gorczyca lekko utarta do musztardy rosyjskiej
blank

Po tym czasie musztarda jest gotowa, spróbujcie. Jest smak, aromat i moc 🙂

blank
blank

Smacznego.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/LfA-lm0uPsg

[wp_ad_camp_1]

  1. blank
    • mario, 11 maja, 2020, 5:42 am

    Odpowiedz

    Panie Arturze, w przepisie musztardy klasycznej żółtej jest błąd, powinny być dwie miarki wody.

    1. blank
      • Artur, 14 maja, 2020, 9:55 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Zgadza się. Dziękuję za zwrócenie uwagi – poprawiłem 🙂

Leave a Reply