Prosty przepis na pyszne białe pieczywo. Chleb pszenny wykonany na drożdżach. Podwójne wyrastanie poprawia strukturę i smak chleba.
Składniki:
Mąka pszenna 550 – 0,5 kg
Oliwa z oliwek -1-2 łyżki
Ocet winny jabłkowy – 1-2 łyżki
łyżeczka soli
2 łyżeczki drożdży
0,2-0,3 l wody
Wykonanie:
Składniki mieszamy ręcznie lun za pomocą urządzeń mechanicznych. Czas wyrabiania minimum 20 minut.
Wodę dodajemy w ilości niezbędnej do uzyskania jednolitej ciągliwej masy, która nie będzie kleić się do rąk.
Po wyrobieniu odstawimy do rośnięcia – około 1-2 godz.
Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy ciasto do czasu usunięcia większości pęcherzyków gazu wytworzonych przez drożdże w czasie rośnięcia. Odstawiamy do ponownego wyrastania.
Po około 1,5 h – jak ciasto podwoi swoją objętość, rozpoczynamy rozgrzewanie piekarnika do 220 st. C. Zajmie to około 20 minut. W tym czasie powierzchnię górną ciasta smarujemy ciepłą wodą za pomocą miękkiego pędzelka i posypujemy delikatnie mąką. Nacinamy też kilkakrotnie rosnące ciasto. Po 20 minutach wstawiamy do piekarnika naczynie z wodą (chcemy otrzymać parę wodną w czasie pieczenia). Wstawiamy też wyrośnięte ciasto. Położenie środkowe, grzanie góra dół – bez termoobiegu.
Czas pieczenia – 22-25 minut.
Smacznego.
Dziękuję za przepis, chleb wyszedł dużo lepszy niż się spodziewałem. Ten dodatek octu jabłkowego robi robotę:)
Smacznego 🙂