Nie masz zakwasu, bo ci się zepsuł. Nie wiesz jak zrobić, albo nie masz warunków lub czasu. To nic straconego, nadal możesz zrobić taki chleb jak na zakwasie.
Alternatywny sposób na chleb z naturalną fermentacją. Nie wymaga startera z zakwasu. Długi proces tworzenia takiego chleba jest znakomicie kompensowany przez jego trwałość oraz smak.
Składniki:
Mąka pszenna razowa 150g
Mąka żytnia razowa 150g
Mąka pszenna tortowa 300g
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Woda – do uzyskania spójnej, lekko kleistej konsystencji
Czas – 2-3 doby
4 – 6 łyżek Mąki żytniej razowej – dodać i wyrobić. Włożyć do formy. Odstawić do wyrośnięcia.
Objętość powinna się podwoić. Zajmie to 5-12 godzin.
Pieczenie w 200 st C – a czas zależy od rodzaju użytej formy – od 30 minut do godziny.
Leave a Reply