Pomysł na szybkie w wykonaniu i pyszne bułeczki z dodatkiem ziemniaków i czarnuszki. Sam ich aromat pobudza apetyt. Dobry sposób a wykorzystanie pozostałych po obiedzie ziemniaków.
Smak i aromat tych bułeczek zawsze mnie zachwyca. Zachęcam do wypróbowania tego pomysłu.
Składniki:
0,5 kg mąki 450 – 550
1 szklanka mleka
100-150 g gotowanych ziemniaków
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
2-3 łyżeczki drożdży suchych (25 g żywych)
1-2 łyżeczki czarnuszki
Ziemniaki zmielić na drobnych oczkach albo przecisnąć przez praskę.
Składniki wymieszać i ciasto wyrabiać do czasu uzyskania spójnej, lekko kleistej i rozciągliwej masy.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Ponownie wyrabiać i uformować bułeczki.
Powierzchnię bułek spryskać ciepłą wodą i posypać czarnuszką.
Po wyrośnięciu wstawić do zimnego piekarnika .
Czas pieczenia 17-20 minut z termoobiegiem i termostatem ustawionym na 200 st C.
Smacznego.
Panie Arturze,
Buleczki z ziemniakami i czarnuszka wyszly super. Dodalam jeszcze 20 g mielonego ostropestu, gdyz chcialam go jakos wykorzystac, bo zalega na polce.
Super. Smacznego życzę 🙂