Kurczak i bułeczki z grilla. Kurczak oczywiście w całości, a bułeczki pieczone w grillu. Było smacznie i aromatycznie. Szkoda że z tym grillem muszę się rozstać :-).
Składowe bułek:
Proces przygotowania bułek został dokładnie opisany we wcześniejszym filmie
Pieczenie na grillu:
Rozgrzać grilla do 200 st C.
Bułki wyrośnięte spryskać letnią wodą i wyłożyć na rozgrzany kamień do pizzy
Czas pieczenie około 25-30 minut.
Przygotowanie kurczaków:
Składowe:
2 średniej wielkości kurczaki
Przyprawy:
Marynata 1:
Ciemny sos sojowy 100 ml
2-4 łyżeczki ulubionej przyprawy do grilla
[wp_ad_camp_1]
Marynata 2:
Oliwa 100 ml
Papryka słodka 2 łyżeczki
Papryka ostra 1 łyżeczka
Majeranek 2 łyżeczki
sól 1-2 łyżeczki
Wykonanie:
Kurczaki oczyścić, odciąć szyję, kuper i nadmiary skóry czy tłuszczu. Jedna marynata jest przeznaczona dla 1-go kurczaka, a druga dla drugiego. Natrzeć porządnie od zewnątrz i od środka.
Złożyć do lodówki na 12-24 godzin.
Grilla rozgrzać do 130-150 st C.
Umieścić w nim pojemnik mieszczący 0,5 l piwa, do którego dorzucamy kilka goździków.
Kurczaki kładziemy na boku. Nie ma potrzeby obracać jeżeli mamy przesłonę w postaci pojemnika z piwek pomiędzy żarem węgla a kurczakiem. W innym przypadku może być potrzebne obracanie.
Na dwadzieścia -30 minut przed końcem dokładamy na grilla warzywa lub pieczarki. Razem dojdą. Łączny cas grillowania – około 2 godzin. W efekcie otrzymamy soczystego, aromatycznego i pysznego kurczaka.
Smacznego.
Film powstał we współpracy z marką Broilking
Leave a Reply