Kiełbasa Macedońska – Wardarska

Kolejna kiełbasa do serwowania na gorąco. Kiełbasa Macedońska z regionu rzeki Wardar – głównej rzeki Republiki Macedonii Północnej. Składniki kiełbasy to szynka lub łopatka więc jakość na pierwszym miejscu.

Dodane przyprawy czynią smak bogatym i porażają ogniem. Zacny wyrób wędliniarski, a przy tym szybki i prosty w wykonaniu. Kiełbasa macedońska ma wiele odmian więc kiedyś jeszcze do tematu powrócę.

Składowe:
Szynka lub łopatka 1,5 kg
boczek lub podgardle 0,3 kg
por 250 g
papryczka chili 2 szt
smalec

 

Przyprawy:
sól – 17-18 g/kg
pieprz 3 czubate łyżeczki

Wykonanie:
Pora drobno posiekać i podsmażyć na smalcu dodając pokrojone papryczki z których wcześniej usunięto nasiona.

blank
Smażymy dopóki por nie zmięknie. Po smażeniu papryczki możemy usunąć lub drobno posiekać i dodać do kiełbasy. Zależnie od zapotrzebowania na pikantność.

Składowe mięsne zmielić na oczku 13 lub szarpaku. Można też pokroić nożem w drobną kostkę.

blank

Porządnie wymieszać dodając przyprawy i przestudzonego smażonego pora. Wyrobić i pozostawić do następnego dnia w lodówce.

blank

Następnego dnia porządnie wyrobić. Jeżeli będzie problem z uzyskaniem spójności można dodać 100-150 ml wody.
Nadziewać jelita wieprzowe, skręcić w pętka 15-20 cm, nakłuwać każde piętko w 2-3 miejscach i odwiesić na kilka godzin do wyschnięcia i osadzenia.

blank

 

blank

Podawać na gorąco, można więc grillować, smażyć na smalcu, lub piec. Można też podawać na gorąco z wody.

blank
Smacznego.

  1. blank
    • Andrzej, 4 czerwca, 2020, 3:09 pm

    Odpowiedz

    Pytanie może nietypowe – z braku osprzętu do kiełbas chciałem zrobić coś w stylu tej lub Egejskiej kiełbasy w szynkowarze – czyli raczej gruby baton o zwięzłej strukturze. Mięso planuję potraktować dużymi oczkami lub szarpakiem i część soli zamienić na peklosól. Czy to się może udać czy jakieś modyfikacje lepiej od razu przeprowadzić?

    1. blank
      • Artur, 4 czerwca, 2020, 3:44 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Praktyczne każdą wersję kiełbasy parzonej da się zrobić w szynkowarze i nawet krążki krojone z szynkowarowego walca powinno się udać podpiec.

Leave a Reply