Kiełbasa Macedońska – Wardarska

Kolejna kiełbasa do serwowania na gorąco. Kiełbasa Macedońska z regionu rzeki Wardar – głównej rzeki Republiki Macedonii Północnej. Składniki kiełbasy to szynka lub łopatka więc jakość na pierwszym miejscu. Dodane przyprawy czynią smak bogatym i porażają ogniem. Zacny wyrób wędliniarski, a przy tym szybki i prosty w wykonaniu. Kiełbasa macedońska ma wiele odmian więc kiedyś jeszcze do tematu powrócę.

Składowe:
Szynka lub łopatka 1,5 kg
boczek lub podgardle 0,3 kg
por 250 g
papryczka chili 2 szt
smalec

 

Przyprawy:
sól – 17-18 g/kg
pieprz 3 czubate łyżeczki

Wykonanie:
Pora drobno posiekać i podsmażyć na smalcu dodając pokrojone papryczki z których wcześniej usunięto nasiona.


Smażymy dopóki por nie zmięknie. Po smażeniu papryczki możemy usunąć lub drobno posiekać i dodać do kiełbasy. Zależnie od zapotrzebowania na pikantność.

Składowe mięsne zmielić na oczku 13 lub szarpaku. Można też pokroić nożem w drobną kostkę.

Porządnie wymieszać dodając przyprawy i przestudzonego smażonego pora. Wyrobić i pozostawić do następnego dnia w lodówce.

Następnego dnia porządnie wyrobić. Jeżeli będzie problem z uzyskaniem spójności można dodać 100-150 ml wody.
Nadziewać jelita wieprzowe, skręcić w pętka 15-20 cm, nakłuwać każde piętko w 2-3 miejscach i odwiesić na kilka godzin do wyschnięcia i osadzenia.


Podawać na gorąco, można więc grillować, smażyć na smalcu, lub piec. Można też podawać na gorąco z wody.


Smacznego.

Dodaj komentarz