Leberkäse – Pieczeń czy Pasztet

Leberkäse to produkt mający cech pieczeni wykonywanej z mielonego mięsa, oraz cechy pasztetu. Nazwa sugeruje obecność wątroby w składzie, ale bardzo często jej tam nie ma. Cechą wspólna jest wysokie rozdrobnienie, oraz dostatek kruszonego lodu w trakcie rozdrabniania i wyrabiania. Leberkäse można wykonać tylko z mięsa lub z dostatkami warzyw. Można używać różnych rodzajów mięsa no i oczywiście wątroby. Można używać ziół świeżych lub suszonych – ogromne pole do realizacji kulinarnych pomysłów. W filmie przedstawiam jedną z najprostszych wersji.

Składniki:
Szynka/łopatka – 1 kg
tłusty boczek 1 kg
3 szklanki kruszonego lodu
cebula 2 szt
masło 1 łyżka
1 papryka (alternatywnie)

 

 

Przyprawy:
sól peklujaca/sól zwykła
1-2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka tymianku
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i solimy.

Mielimy 1 x na najdrobniejszych oczkach.
Do zmielonego mięsa dodajemy 3 szklanki kruszonego lodu i mielimy ponownie.

Dla gładszej struktury możemy zmieli 3 raz lub blendować.
Dodajemy przyprawy i porządnie wyrabiamy (można dodać jakieś dodatki takie jak papryka, pieczarki, ser czy świeże zioła) aż całość zacznie się ładnie sklejać – wtedy rozkładamy do wysmarowanych masłem foremek. Powierzchnię nacinamy w charakterystyczną kratkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.


Temperatura pieczenia 180-200 st C.
Czas pieczenia zależny od piekarnika, temperatury i wielkości formy – zwykle około 50-60 minut.
Mięso w środku foremki powinno osiągnąć temperaturę minimum 75 st C.


Można podawać na gorąco lub po ostudzeniu.
Leberkäse jest pyszne razem ze świeżą bułką.


Smacznego.

 

Dodaj komentarz