Łosoś Peklowany – po skandynawsku

Bardzo prosta i szybka w wykonaniu potrawa z łososia. Nie wymaga specjalnego sprzętu. Uzyskany efekt jest wyśmienity.

Oczywiście to moja subiektywna opinia. Spróbujcie sami.

 

 

Skład:

Płat łososia  0,5 kg

świeży koperek

pieprz biały (mielony lub tłuczony)  1-2 łyżeczki

sól morska – łyżka stołowa

Cukier – łyżka stołowa

Wykonanie:

Nacieramy koperkiem i przyprawami. Wstawiamy do lodówki. Naczynie, w którym znajduje się płat łososia powinno stać lekko pochylone, by wilgoć mogła się zbierać w najniższym miejscu.  Wilgoć usuwać.  2-3 razy dziennie obracać.

Po dwóch dobach spłukujemy przyprawy z łososia. Odkładamy do wyschnięcia, a następnie kroimy w plasterki. Układamy na tacy. Posypujemy świeżym koperkiem i delikatnie  pieprzem.  Gotowe.

Smacznego

Dodaj komentarz