Boczek Parzony – Szynkowar

Boczek parzony to jeszcze jeden sposób na wędlinę z szynkowara oraz sposób na wykorzystanie okrawków boczku. Otrzymana wędlina wygląda zdecydowanie atrakcyjniej niż materiał wejściowy i jest pyszna. Sami możecie się przekonać jak spróbujecie wykonać ją we własnej kuchni.

Składowe:
Okrawki boczku 1 kg

 

 

Przyprawy:
Sól (zwykła, peklująca lub mieszanina obu) 17-18 g
Pieprz czarny mielony – 0,5 łyżeczki
Majeranek 0,5 łyżeczki
Tymianek 0,5 łyżeczki
Ziele Angielskie 0,5 łyżeczki

Wykonanie:
Boczek pokroić w cienkie plastry. Kroimy wzdłuż najdłuższych krawędzi i staramy się by krótkich plastrów było jak najmniej.
Pokrojone plastry boczku zbijamy mocno tłuczkiem do mięsa.
Następnie mieszamy z przyprawami i odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na dobę.

Po tym czasie dodajemy łyżeczkę czubatą żelatyny, mieszamy i skłębionymi porcjami stłuczonych plastrów ładujemy szynkowar dobrze ubijając warstwy.

Parzenie 2 godziny (max 2,20), studzimy i zostawiamy w lodówce na 8 godzin.

Gotowe

Smacznego

Dodaj komentarz