Indyk, Pistacje i Morele – Szynkowar

Indyk, pistacje i morele oraz szynkowar jako technologia wykonania. Bardzo ciekawe połączenie smaków i atrakcyjny wygląd. Zainspirowałem się u znajomych i adoptowałem do szynkowara właśnie. Efekt wyśmienity. Wędlina bez chemii. Spróbujcie sami.

Składniki:
Pierś z indyka – 1 kg
1 jako
Smetana 18 % – 1 stołowa łyżka
Morele suszone 6-8 szt
Pistacje łuskane – około 2-3 łyżek stołowych.

Przyprawy:
Sól 1 – 1,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony – 0,5-1 łyżeczki.

Wykonanie.
Mięso zmielić na oczkach 8mm

Dodać jajko, śmietanę i rozdrobnione pistacje i morele.

Przyprawić i porządnie wymieszać.
Napełnić szynkowar dokładnie ubijając zawartość.

Parzenie.
Nagrzać wodę do temperatury 80 st C. Potem otrzymujemy ją w zakresie 80-82 st C. Czas parzenia 2 godziny.
Po parzeniu zlać płyn nagromadzony w szynkowarze (bez otwierania) Schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na 8 godzin.

Smacznego.

  1. blank
    • Jakub, 19 marca, 2019, 9:43 am

    Odpowiedz

    Witam serdecznie
    Mam pytanie Czy kwaśną śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym ewentualnie jogurtem typu greckiego ?

    1. blank
      • Artur, 19 marca, 2019, 10:00 am
      • Autor

      Odpowiedz

      Dobrym, gęstym – domowym greckim czy bałkańskim – oczywiście 🙂 ale smak będzie się różnił – co nie znaczy, że na minus 🙂

  2. blank
    • Jola, 5 stycznia, 2019, 7:33 am

    Odpowiedz

    Dzień dobry, Panie Arturze czy zamiast indyka mogę dać mięso z udka kurczaka bądź z piersi?

    1. blank
      • Artur, 5 stycznia, 2019, 7:59 am
      • Autor

      Odpowiedz

      Nie robiłem w tej wersji, ale myślę że nie będzie problemu. Mięso z piersi jest jaśniejsze więc bardziej by pasowało.

  3. blank

    Odpowiedz

    Hi! Here is my achievement, thank you for the recipe that I adapted to the Thermomix.
    https://i65.servimg.com/u/f65/12/51/71/93/indyk110.jpg
    I added smoked bacon, Espelette pepper and fresh coriander seeds.

    Dziękuję bardzo!

    1. blank
      • Artur, 9 lipca, 2018, 11:23 am
      • Autor

      Odpowiedz

      It looks delicious

    2. blank
      • Mariolka, 31 lipca, 2018, 6:17 pm

      Odpowiedz

      Agatheb can you share your recipe for thermomix?

      1. blank

        Odpowiedz

        Yes, of course Mariolka, but the recipe is in French (my username at Thermomix is different)
        => https://www.espace-recettes.fr/viandes-recettes/saucisson-de-dinde-aux-abricots-et-pistaches/67cc17me-5f941-176245-96a3e-avkr339j

Leave a Reply