Pyszna Domowa Mielonka. Zobacz jak ją zrobić.

Taka mielonka wygląda zaskakująco, przyciąga wzrok oraz zachęca do spróbowania. Nie – to nie są powtykane w mięso parówki. Zobacz jak to zrobić. To łatwe.

To jeszcze jeden argument za tym, by uznać szynkowar za jeden z najbardziej uniwersalnych przyborów do produkcji domowych wędlin. Dzięki niemu można kreować nowe wyroby i testować nowe pomysły. Kto wie – może właśnie Ty stworzysz wędlinę, która będzie przez wielu powtarzana i na stałe zagości na biesiadnych stołach. Zachęcam do wyrobu własnych wędlin domowych.

Składniki: (na 2 szynkowary)

  • Uda kurczaka z kością – 2 kg
  • Karkówka około 0,4-0,5 kg
  • sól zwykła do kurczaka – 17g/kg, + 1 łyżeczka pieprzu + 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • do karkówki – mieszanina zwykłej i peklującej – 17g/kg + 0,5 łyżeczki pieprzu + 0,5 łyżeczki mielonego czosnku.
  • papryka ostara
  • tymianek

Wykonanie:

Wycinam kości z ud kurczaka, mielę drobno ze skórą dodaję przyprawy, mieszam i wstawiam do lodówki.

Karkówkę kroję na kawałki, które zmieszczą się w maszynce, mielę drobno, przyprawiam.

Używając nadziewarki do kiełbas formuję z karkówki paluszki mięsne długością dopasowane do szynkowara.

blank

Obficie obtaczam je w papryce ostrej i tymianku, a następnie umieszczam w zamrażarce na 1-2 godziny – żeby lekko stwardniały.

blank

W kolejnym etapie przygotowuję szynkowar. Napełniam go w 3/4 zmielonym mięsem drobiowym. Za pomocą przygotowanego narzędzia robię w masie mięsnej otwory, w które potem wpycham lekko zamrożone paluszki z karkówki. Na wierzch dokładam trochę mięsa drobiowego by wypełnić szynkowar.

blank

Obróbka termiczna:

  • temperatura wody 80-85 st. C
  • czas parzenia -2 godziny
  • studzenie w zimnej wodzie 30 minut
  • lodówka – minimum 8 godzin.
blank

Po tym czasie można rozkroić i cieszyć się smakiem i wyglądem.

blank

Przyprawy można modyfikować wedle uznania, także składniki mięsne. Można też dodawać do mięsa naturalne dodatki barwiące, by uczynić wędlinę jeszcze ciekawszą.

Spróbujcie sami. Smacznego.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/GmXxTuJO5fY

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply