Chipsy z kiełbasy to pyszna przekąska do piwa.

Sklepowych chipsów już od dawna nie kupuję. Wolę suszyć mięso czy kiełbasy. Począwszy od beef jerky , przez suszone polędwiczki po mocno suszone kiełbasy. Jeżeli poświęcimy na wykonanie więcej czasu to natura zadziała na mięso (kiełbasę) na pierwszym etapie produkcji co zaowocuje niesamowitym smakiem i mocnym aromatem. Wysychanie i konserwacyjne wędzenie utrzyma ten efekt na długi czas.

Tym razem dojrzewałem i suszyłem kiełbasę. Po mocnym wysuszeniu i cienkim pokrojeniu zmienia się w pyszne kiełbasiane chipsy. Znakomita przekąska na wieczór relaksu z butelką piwa.

Składniki:

  • Szynka wieprzowa – u mnie 2,8 kg
  • 45 g soli zwykłej i peklującej 50/50%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku.
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 łyżeczki przyprawy myśliwskiej (dary natury)

Wykonanie:

Szynkę kroję w plastry, a następnie w kostkę 1-2 cm. Dodaję przyprawy i mieszam.

Po wymieszaniu przekładam mięso do mniejszego – dopasowanego pojemnika i umieszczam w lodówce na 2 doby.

blank

Po tym czasie ponownie mieszam i napełniam jelita wieprzowe 28-30 mm nadziewarką lub maszynką do mięsa z lejkiem.

Pęta kiełbasy nakłuwam wykałaczką i rozwieszam na drewnianym kiju. Umieszczam w temperaturze pokojowej na 7 dni. Kiełbasa ciemnieje. Zaczyna schnąć i dojrzewać.

blank

blank

Należy zwrócić uwagę, żeby pętka nie stykały się ze sobą. Jeżeli to nastąpi to rozdzielić je za pomocą kawałków wykałaczki. W miejscach styku kiełbas z kijem na którym wiszą – okresowo kiełbasy lekko przesuwać.

blank

Po 7 dniach czas na konserwacyjne, krótkie wędzenie na zimno 6-8 godzin. U mnie odbywa się w temperaturze około 22 st. C.

blank

Po wędzeniu czas na dalsze suszenie i dojrzewanie. Najlepiej w temperaturze 8-12 st. C i wilgotności nie mniejszej niż 60 %, ale to nie są warunki konieczne.

W zasadzie wystarczy 7 dni po wędzeniu by cieszyć się kiełbasą. Pozostawiona na dłużej, będzie mocno wysychała, powstaną w niej puste przestrzenie, a smak i aromat będą się intensyfikowały.

Na zdjęciu poniżej kiełbasa po 19 dniach od wędzenia – pokrojona na chipsy.

blank

Smakowita, mocna w smaku i aromacie przekąska do piwa. Najlepsze chipsy świata – w mojej opinii 🙂

Spróbujcie sami. Smacznego.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/qNnmCR96zEA

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply