Jesienne Kociołkowanie. Kociołek grzybowy, mięsny i rybny.

Jesienna pora do dorby czas na spotkanie towarzyskie i jesienne kociołkowanie. Spotkanie typu wymiana doświadczeń / biesiada. Przygotowujemy 3 kociołki – grzybowy z makaronem, pieczone w kociołku mięsiwo oraz zupę rybną. Wszystko pyszne i pożywne, a co najważniejsze – łatwe w wykonaniu.

Takie spotkania są powodem do kreowania nowych pomysłów i nowych smaków. Ważne jest, żeby dania, które powstają w trenie były przede wszystkim proste i nie wymagały kuchennego zaplecza, a dostarczały radości i energii. Zachęcam do wykonania i wspólnego przyjaciółmi i bliskimi biesiadowania. Źródło ciepła w tych wykonaniach to brykiet i drewno. Brykiet utrzymuje żar, a drewno tworzy ogień, gdy jest potrzebny. Można używać specjalnego miejsca na ognisko lub paleniska

Grzyby i makaron w roli głównej.

Bardzo pyszne i bardzo pachnące danie.

Składniki:

  • 200-300 gram masła
  • 3-5 cebul (zależnie od wielkości)
  • 1,5 kg świeżych leśnych grzybów (mogą być też mrożone)
  • Ulubiony makaron – 2 paczki (800-1000g)
  • śmietanka 30 % – 200 ml
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Kociołek rozgrzać. Wrzucić do niego masło i jak tylko się roztopi (a powinno błyskawicznie) od razu wrzucić posiekaną cebulę, wstępnie posolić i kilka minut ją na maśle podsmażać.

Kolejny krok – dodać grubo krojone grzyby, smażyć przez kilka minut, a następnie podlać 1 szklanką wody i dusić przez około 20 minut.

Czas na makaron – na przykład wstążki – 2 paczki. Po wrzuceniu go do kociołka dolewamy 1,5-2 litry wody i gotujemy aż zmięknie.

Dodajemy sól i pieprz do smaku. Potrawa powinna mieć pazur. Na koniec dodajemy śmietanę, która fajnie całość zagęści i gotowe. Można biesiadować.

Pachnie cudnie i smakuje tak, że bez wątpliwości – to jeden z lepszych kociołków jaki jadłem.

Schab pieczony w kociołku.

Do tej potrawy przyda się patelnia żeliwna i kociołek, ale najlepiej taki kociołek, którego pokrywa może być patelnią i pojemnikiem na żar.

Składniki:

  • Schab z kością – wedle uznania.
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • świeży tymianek

Wykonanie:

Schab z kością pokroić na grube plastry. Natrzeć je lekko o po obu stronach olejem. Używam pokrywy kociołka, która jest jednocześnie patelnią. Na rozgrzaną pokrywę wyłożyć grube porcje schabu i opiekać solidnie po obu stronach.

Podsmażone porcje mięsa z kością posypać solą i pieprzem, według własnych preferencji, położyć na pergamin lub papier do pieczenia, obsypać świeżym tymiankiem, zwinąć w papier i ponownie zawinąć w metalową folię.

Pakunki te ułożyć wewnątrz kociołka, przykryć pokrywą i nasypać na nią żaru. Nie należy przesadzać z ilością ciepła, żeby nie przypalić, oraz w czasie obróbki, która powinna trwać około 1,5-2 godzin – dwa razy pakunki w kociołku poprzekładać. Oznaką gotowości jest miękkie mięso odchodzące od kości.

Gotowe można jeść samodzielne lub na pieczywie. Solidnie podpieczone, aromatyczne i pyszne mięso.

Kociołek rybny – zupa.

Składniki:

  • 2 średnie karpie lub jeden duży (około 4 kg)
  • 1/2 kostki masła
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3-4 czerwone papryki
  • 1 duży por
  • 3-4 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 seler lub pół dużego
  • 1 średnia pietruszka
  • 1-2 pęczki natki pietruszki
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • papryka wędzona słodka
  • papryka wędzona ostra

Wykonanie:

Zagrzać wodę w kociołku. Rybę wyfiletować. Do kociołka wrzucić szkielety i głowy. Gotować przez 20-30 minut.

W tym czasie pokroić wszystkie warzywa, następnie wyjąć resztki ryby z wody. Zrobić to dokładnie, żeby ości w wywarze nie zostały. Dodać dodać masło oraz wszystko co kroiliśmy z wyjątkiem papryki i natki pietruszki.

Po kolejnych 20 minutach dokładamy paprykę i pierwsze dawki przypraw. Od tek pory co jakiś czas smakować i korygować ilość przypraw do smaku.

Mija następne 20 minut i dodajemy pokrojonego i pozbawionego ości karpia i gotujemy przez 10-15 minut.

Kolejny krok – dodać puszkę krojonych pomidorów, puszkę mleka kokosowego, łyżkę pomidorowego koncentratu. Wrzucamy połowę siekanej natki pietruszki oraz kolejne porcje przypraw – do smaku. Zupa powinna być wyczuwalnie pieprzna i ostra oraz z nutą dymu.

Gdy już osiągniemy odpowiedni poziom przyprawienia to dokładamy kilka gałązek świeżego tymianku i resztę natki pietruszki i możemy nakładać. Danie jest gotowe. Wiele w nim smaków, aromatów oraz charakteru. Bardzo pożywna zupa.

Mam nadzieję, że się wam spodobało i zostaliście zachęceni do kociołkowego biesiadowania.

Wersja opisowa jest na YT https://youtu.be/iC5AGP0LjsE

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

Leave a Reply