Łosoś Wędzony – Dzwonka

Łosoś smaczna i pożądana ryba, chociaż ostatnio trzeba uważać z jakiego źródła pochodzi. Niektóre hodowle przesadzają z antybiotykami. Najlepiej więc żeby to był łosoś dziki, albo ze źródła sprawdzonego.

Łosoś wędzony, a dokładnie dzwonka łososia. Sposób prosty, szybki i dający pyszny efekt. Zapraszam do oglądania.

Składniki:
Łosoś oczyszczony i pokrojony w dzwonka
tymianek

Zalewa
Solanka o stężeniu około 8 %

Czas moczenia – 10-12 h

Po wyjęciu z solanki osuszyć z nadmiaru wilgoci, oprószyć tymiankiem i ponownie suszyć ,aż powierzchnia będzie zupełnie sucha.

Wędzenie:
Czas wędzenie około 4 h
Temperatura – 40-50 st C
Smacznego.

Dodaj komentarz