Chleb na zakwasie – ( bez zakwasu)

Nie masz zakwasu, bo ci się zepsuł. Nie wiesz jak zrobić, albo nie masz warunków lub czasu. To nic straconego, nadal możesz zrobić taki chleb jak na zakwasie.

Alternatywny sposób na chleb z naturalną fermentacją. Nie wymaga startera z zakwasu. Długi proces tworzenia takiego chleba jest znakomicie kompensowany przez jego trwałość oraz smak.

Składniki:

Mąka pszenna razowa  150g

Mąka żytnia razowa 150g

Mąka pszenna tortowa 300g

2-3 łyżki oliwy

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

Woda – do uzyskania spójnej, lekko kleistej konsystencji

Czas – 2-3 doby

4 – 6 łyżek Mąki żytniej razowej – dodać i wyrobić. Włożyć do formy. Odstawić do wyrośnięcia.

Objętość powinna się podwoić. Zajmie to 5-12 godzin.

Pieczenie w 200 st C – a czas zależy od rodzaju użytej formy – od 30 minut do godziny.

 

Dodaj komentarz