Dorsz parzony – z tymiankiem i pieprzem. Szynkowar.

Dorsz parzony w szynkowarze, przyprawiany tymiankiem i pieprzem no i oczywiście solą. Pyszna i zdrowa przekąska z charakterem. Smak podkręcony pieprzem, a aromat tymiankiem. Pychotka, oczywiście dla wielbicieli smaku ryby. Tak wykonana ryba raczej nie zdobędzie tytułu najpiękniejszej potrawy na biesiadnym stole, ale smakiem z pewnością skusi niejednego biesiadnika.

Dorsz jest łatwą do przygotowania rybą ze wzglądu na małą ilość rozsądnie rozmieszczonych ości. Szynkowar pozwala przetworzyć cieplnie rybę chroniąc ją przed wypłukaniem z niej różnego dobra – jak to się dziać może w przypadku gotowania czy parowania. Ryby stanowią dla wielu ważny składnik diety więc te ten pomysł polecam ich uwadze.

Składniki:

  • dorsz 1 kg po oczyszczeniu ze skóry i ości.
  • sól zwykła 15 g
  • żelatyna – 2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka
  • tymianek 1/2 łyżeczki

Wykonanie:

Dorsza zmielić na szarpaku, dodać przyprawy i żelatynę, wymieszać i napełnić szynkowar porządnie ubijając zawartość.

Parzenie: temperatura wody otaczającej szynkowar – 70-75 st. C  Parzyć do osiągnięcia w środku szynkowara temperatury 58-60 st. C, po czym wyjąć szynkowar z kąpieli wodnej i otworzyć, zwalniając tym samym napięcie sprężyny.

Studzenie:

  • 15-30 minut po wyjęciu z warnika  w temperaturze pokojowej.
  • 30 minut w zimnej wodzie
  • 8 godzin w lodówce

blank

Po tym czasie zawartość szynkowara można wydobyć i  ostrożnie kroić na plastry 0,5-1 cm. Tak wykonany dorsz trzyma spójność formy, ale też można tę formę uszkodzić zbytnio go naciskając lub używając tępego noża. Można podawać takie plastry jako zimną przekąską lub tworzyć tace takich krążków zalewanych galaretą.

blank

blank

Pyszne jadło. Spróbujcie sami. Smacznego.

Wersja filmowa jest na YT  https://youtu.be/Eg-wlA4tRSM

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply