Ogórki Kiszone

Szablonowy , prosty sposób na tradycyjne ogórki kiszone. Zapraszam do oglądania.

Składniki:
5 kg ogórków gruntowych
5 litrów wody
5 czubatych łyżek soli kamiennej do przetworów (około 150 g)
Kilka korzeni chrzanu
2 główki czosnku
2-3 łyżeczki gorczycy białej
Solidny pęk kopru i liść chrzanu.

Sprzęt – pojemnik na 10 l

 

 

Przygotowanie:
Ogórki pozbawić ogonków i wymyć.
wodę zagotować i rozpuścić w niej sól.
Ogórki i przyprawy włożyć do pojemnika i zalać gorącą, słoną wodą. Ogórki powinny być zatopione. W razie potrzeby użyć docisku.
Ograniczyć dostęp powietrza.

Odstawić na klika dni w temperaturze pokojowej, a następnie znieść do chłodniejszego miejsca. Degustować już można 2-3 dni po nastawieniu.

Pełnia smaku po 2 tygodniach.

 

Leave a Reply