Zakwas

Prosty sposób na wytworzenie własnego zakwasu żytniego i jego rozmnażanie. Wstęp do wypieku chleba.

Najprostszy przepis na zakwas:
Potrzebny słoik 2 litry.
Mąka żytnia 720

Wykonanie:
4 czubate łyżki mąki zmieszać z letnia wodą do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Odstawić na dobę w ciepłe , nienasłonecznione miejsce.
Po tym czasie dokładamy 2 czubate łyżki maki i w razie potrzeby dodajemy wodę. Czynność powtarzamy przez 2 następne dni.
Po pierwszym dniu możemy nie widzieć żadnych efektów.
Po drugim powinien wystąpić mały wzrost, oraz wyczujemy przyjemny aromat młodego zakwasu. W dniach kolejnych wzrost będzie większy. Podwojenie objętości świadczy o dojrzałości zakwasu można go użyć. Zwykle trwa to 3-7 dni.
Smacznego!

Dodaj komentarz