Kiełbasa Ziołowa – pyszna i aromatyczna domowa wędlina.

Kiełbasa ziołowa w pełni zasługuje na swoją nazwę bo zawiera w składzie zacną mieszaninę ziół co czyni ją aromatycznym i smacznym wyrobem domowym. Dominuje czosnek niedźwiedzi i tymianek, ale dzieje się w niej znacznie więcej. Smakowity aromat towarzyszy powstawaniu tej kiełbasy od samego początku i pobudza apetyt.

Skład przypraw też jest nie przypadkowy. Wszystkim są przypisywane właściwości wspierające nasze zdrowie. Wykonuje się ja łatwo i szybko pojawia się na stole jako wyrób gotowy, ale znakomicie nadaje się do podsuszenia. Wtedy jej smak i automat jeszcze się zintensyfikują. Pyszna domowa kiełbasa. Kształtujące jej walory zioła i ich proporcje zapisałem w moim notatniku, a z Wami dzielę się przepisem, bo w mojej opinii ta wędlina jest warta zapamiętania.

Składniki:

Mięso wieprzowe 3,5 kg – w tym:

  • Okrawki mięsa ze sporą zawartością tłuszczu 1 kg
  • Okrawki mięsa z małą zawartością tłuszczu 1,5 kg
  • szynka 1 kg
  • sól 58 g – sól zwykła i peklująca – po połowie
  • Czosnek niedźwiedzi – 2 kopiaste łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 1-2 łyżeczki
  • tymianek – 1/2 łyżeczki
  • cząber – 1/2 łyżeczki
  • rozmaryn – 1/2 łyżeczki
  • estragon – 1/2 łyżeczki

Wykonanie:

Okrawki tłuste zmielić na oczku 3 -4 mm, okrawki chude na oczku 8 mm, a szynkę na szarpaku lub pokroić w kostkę 1 cm.

Estragon, rozmaryn i czosnek niedźwiedzi zmielić na pył i dodać do mięsa razem z solą i pozostałymi przyprawami.

Wyrobić dodając około 300 ml przegotowanej i ostudzonej wody lub wywaru kostnego. Dodatek ten poprawi konsystencję i kleistość mięsa. Po wyrobieniu pozostawić na kilka godzin w lodówce.

Napełnić jelita wieprzowe 28-30 mm, a następnie odwiesić kiełbasę na co najmniej kilka godzin dla osadzenie i wysuszenia.

Wędzenie:

Etap pierwszy – doprowadzić kiełbasę do temperatury pokojowej, jeżeli wcześniej była w chłodzie, a następnie rozgrzewać z wędzarnią do 50 st. C.

Etap drugi – wędzenie godzinę w temperaturze 50 st. C – zrębka olchowa z dodatkiem łyżeczki suchego tymianku

Etap trzeci – wędzenie godzinę w temperaturze 60 st. C

Etap 4 – wędzenie godzinę w temperaturze 70 st. C

Etap 5 – jeżeli kolor już jest dobry to zakończyć dymienie, a temperaturę podnieść do 80 st. C na czas 30 minut.

Etap ostatni – zakończyć grzanie, ale pozostawić kiełbasę w wędzarni niech razem z nią powoli stygnie.

Po ostygnięciu powiesić w temperaturze pokojowej na czas 12-24 h i kiełbasa gotowa.

Smakowita i pełna ziołowych aromatów. Łączy w sobie pożywność i aspekty prozdrowotne przypraw. Spróbujcie sami

Smacznego.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/E0bQnxO-AJQ

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

    • Willem, 14 grudnia, 2020, 4:55 pm

    Odpowiedz

    …there is one missing herb….do tell?

      • Artur, 14 grudnia, 2020, 7:47 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      🙂 🙂 🙂

    • Cenzor, 15 listopada, 2020, 9:55 am

    Odpowiedz

    Wspaniały wyrób ziołowa kiełbasa,a dlaczego nie ma wołowiny,wiadomo jest klejąca

      • Artur, 19 listopada, 2020, 11:11 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      … a kto domowemu wędliniarzowi zabroni eksperymentować ze składem 🙂

Leave a Reply