Pieczeń z Dzika – Łopatka

Postanowiłem zrobić pieczeń z dzika. Dziczyzna jako całość to rarytas na naszych stołach. Naturalne smaki i aromaty dziczyzna zawdzięcza leśnemu pożywieniu. Mięso z dzika jest bardzo intensywne i nie każdemu to odpowiada. Ja lubię dziczyznę i choć nie jest tania to chętnie po nią sięgam, zwłaszcza go zapowiada się jakaś zacniejsza biesiada.

Tym razem wszedłem w posiadanie przedniej nogi z łopatką i długo się zastanawiałem, wędzić czy piec. Długo, bo najpierw wrzuciłem mięsiwo do zamrażarki. Zwykle tak robię z dziczyzną, że przynajmniej na 30 dni ją zamrażam, a często i na dłużej. Gdy już zdecydowałem , ze będzie pieczeń to tylko czekałem na okoliczność zacną by pieczyste wykonać.

Na początek peklowanie suche w mieszaninie przypraw:
Sól zwykła kamienna – 25 g/kg mięsa
Pozostałe zioła to mieszanina o proporcjach:

po 1 łyżeczce pieprz mielony, tymianek, , cząber, czosnek mielony,

oraz po 0,5 łyżeczki rozdrobnione ziele angielskie, rozmaryn, liść
laurowy i 10 owoców jałowca.

Peklowanie to ważny etap i nie powinien trwać mniej niż 10 dni. Część przypraw mieszam z odmierzoną dawką soli i dokładnie nacieram mięso, a następnie dodatkowo oprószam samymi przyprawami w zależności jak bardzo ma to być intensywne. Mam zamiar wykonać pieczeń z kością więc dodatkowo przygotowuję 5 % solankę i nastrzykuję ją okolice kości.

Początek peklowania
Koniec peklowania

Pieczenie zaplanowałem w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem. Początkowa temperatura piekarnika 200 st C, ale żeby nie przypalić tłuszczu (piekę na smalcu) szybko ją obniżam (po 10-15 minutach) do temperatury 150 st C.

W trakcie pieczenia często obracam łopatkę i obficie polewam tłuszczem. Czas pieczenia około 2 godzin – zależy od wielkości mięsa i rodzaju piekarnika. Po upływie mniej więcej 1,5 godziny trzeba za pomocą drewnianego szpikulca kontrolować stan mięsa. Jak przestanie z nakłuć wypływać sok to będzie sygnał, że powoli się zbliżamy do celu. Kończymy pieczenie, gdy zewnętrzny stan mięsa wizualnie oceniamy jako gotowy, a szpikulec kontrolny informuje nas o miękkości pieczeni.

Smacznego

Wersja filmowa przepisu jest na YThttps://youtu.be/Tihcfjb9_Hc

Dodaj komentarz