Archiwum: styczeń 2022

Zaczęło się od rozmowy dwóch pasjonatów i wymiany doświadczeń. Zachęcony tą rozmową postanowiłem sam się przekonać jak to smakuje. Chodzi o wędlinę, która na zakończenie procesu peklowania zostanie potraktowana mocnym smakowym i aromatycznym alkoholem. Na filmie pokazuję tok myślenia i przebieg tego eksperymentu. Mięso drobiowe ma łagodniejszy smak i aromat – więc to na nie […]

Czytaj dalej

Twaróg domowy w wersji podstawowej już kiedyś na kanale robiłem, teraz wersja szybsza i smakowa bo z miodem, tymiankiem i kurkumą. Żeby zwiększyć kontrast pomiędzy kwaskowatym smakiem twarogu, a słodyczą miodu dodaję na początkowym etapie produkcji trochę soli i pieprzu. W mojej opinii wyśmienite połączenie smaków oraz właściwości. Wszystkie składniki mają dobroczynny wpływ na nasz […]

Czytaj dalej

Kiełbasa w stylu BBQ. Lekko dymiona i pieczona. W trakcie pieczenia smarowana mieszanką miodu, piwa i papryki ostrej. Na gorąco przepyszna. Przez chwilę czuć słodycz, a następnie górę bierze pieczone mięso i ostra papryka. Na zimno także smakowita. Ja wykonałem ją w wędzarni, która miała możliwość podpiekania, ale można ją wędzić w zwykłej i podpiekać […]

Czytaj dalej

Od pomysłu do wykonania – szybko poszło, a efekt jest zacny. Polędwiczki te smakują genialnie, a pachną tak, że się powstrzymać przed jedzeniem nie można. W sumie to bardzo proste. Można zacząć nawet w prostej wędzarni – także tzw. balkonowej, a finalizować w piekarniku, bo nie każdy dysponuje wędzarnią zdolną rozgrzać się do takich temperatur. […]

Czytaj dalej