Archiwum: styczeń 2020

Kiełbasa żuławska – niewiele można znaleźć informacji na jej temat i to co się znajdzie rożni się miedzy sobą. Pozostało mi więc wybrać wersję najbardziej mi odpowiadającą, czyli optymalnie chudą wieprzowo-wołową, wędzoną i finalnie pieczoną w dymie … i to był dobry pomysł bo kiełbasa wyszła pyszna . Zasługa to dobrego surowca i doboru przypraw, […]

Czytaj dalej

Boczek to temat do którego chętnie powracam, bo tyle pyszności można z niego wytworzyć, że chyba nigdy mi się nie znudzi. Gotowany, parzony pieczony, wędzony, grillowany i dojrzewający, a w każdym z wymienionych rodzajów pyszności wiele. Boczek dojrzewający to wyzwanie dla cierpliwości, ale zapewniam – czekać warto, bo doznania smakowe są wysoce atrakcyjne. Można go […]

Czytaj dalej

Domowy ser wędzony przypominający oscypek to naprawdę pyszny wyrób domowy. Procedura jest prosta i nawet początkujący domowy serowar nie powinien mieć problemów jego wykonaniem. Kształt może być dowolny, kulki, cylindry czy krążki. Może też być formowany w wędliniarskiej siatce lub w specjalnych siatkach do wędzenia serów. Ser podpuszczkowy, parzony oraz wędzony. Dobór drewna do wędzenia […]

Czytaj dalej

Kiełbasa z kardamonem – Rzeszowska – w zasadzie wzorowana na tej kiełbasie moja wariacja na temat 🙂 Kardamon lubię w kawie i w nalewkach, ale w wędliniarstwie tę przyprawę używam rzadko. Ta kiełbasa jest dowodem na to, łączenie nietypowych smaków potrafi dać znakomite efekty. Nuty aromatyczne kardamonu są delikatnie schowane pod aromatem wędzonki, za to […]

Czytaj dalej