Archiwum: Kwiecień 2018

Tradycyjny ser rodem z Gruzji. Powszechnie wykonywany i spożywany. Stanowi także punkt wyjścia do innych serów. Jak tradycja nakazuje – miejscowi często (nie zawsze) robią go z mleka niepasteryzowanego. Oczywiście dbają o zdrowie zwierząt i higienę pozyskania mleka. Samo filtrowanie im wystarcza, a miejscowa flora bakteryjna nadaje serowi cechy, które są nie do podrobienia w […]

Czytaj dalej

Biała kaszanka to radziej spotykana wersja kiełbasy z dużą zawartością kaszy. Mniej popularna, ale na swoich wielbicieli. Znakomita na gorąco z wody, z grilla czy patelni. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście to serdecznie polecam. Składowe: 1 kg kaszy (gryczana, jęczmienna lub ich mieszanina). 1 kg łopatki 0,5 kg podgardle 0,5 kg wątroba   Przyprawy (nie dotyczy […]

Czytaj dalej

Sezon grillowy czas zacząć. Schab z grilla jest dobrym pomysłem na biesiadę, która rozpocznie wiosenne grillowanie. Dodatkowo mam okazję zapoznać się grillem z górnej półki, który do tej pory wyłącznie oglądałem na zdjęciach. Pyszne grillowanie z dwóch względów – smaku potrawy i przyjemności z samej czynności grillowania. Składniki: Schab: kawałki o masie około 1 kg […]

Czytaj dalej

Kiełbasa debreceńska to ceniona węgierska kiełbasa podawana na gorąco. Wykonywania w sporej ilości wariantów. Jeden z przepisów prezentuję poniżej. Charakterystyczne dla tej kiełbasy jest długie i powolne podgrzewanie i następnie wędzenie gorące, ale również z powolnym wzrostem temperatury. Podawana jest zwykle w postaci parki (2 kawałków). Bardzo wyrazista i pyszna. Podanie na ciepło jeszcze uwypukla […]

Czytaj dalej