Żeberka z Grilla

Wiosna przyszła wcześnie, choć jeszcze nieśmiała i niepewna, ale rozbudziła we mnie ochotę na wiosennego grilla, a że od dawna chodziły mi po głowie żeberka, takie mocno przypieczone – jak z ogniska – więc postanowiłem … będzie grillowane.

Nabyłem wiec żeberka i umieściłem w marynacie, ale nie takie pojedyncze kawałki lecz solidniejsze porcje, by było co w rękę chwycić. Potem mocno rozgrzany, lekko płonący grill, troch wiśniowego dymu i słodka wiśniówka. Wyszło pysznie. Czas na szczegóły:

Składowe:

  • Żeberka 2,5 kg

Marynata:

  • wino białe półsłodkie lub słodkie – typu wermut – 1 szklanka
  • musztarda (ulubiona) – 1 łyżka
  • sól zwykła – 2 łyżeczki
  • czerwona papryka słodka – 2-3 łyżeczki
  • papryka ostra (opcjonalnie) 0,5-1 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 2-3 łyżeczki

Żeberka pociąć na pakiety zawierające 4-6 żeberek. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, a następnie dodać do żeberek dokładając starań by pakiety żeberek zostały dokładnie marynatą obmyte z każdej strony. Ułożyć żeberka ścisło w pojemniku i złożyć w lodówce na 24 godziny. W tym czasie należy je przynajmniej 2 razy wymieszać by marynata, która ociekła na dno pojemnika wróciła na mięso.

Grilla mocno rozgrzać. Powinno być dużo żaru i są dopuszczalne małe płomienie. Wyłożyć żeberka na ruszt i pilnować. Będą się szybko opiekały na rozgrzanym grillu i mogą być lizane płomieniami. Powinny mieć pierwsze oznaki mocnego – ogniskowego przypieczenia, ale chwila nieuwagi i można przeholować.

blank
blank

Po opieczeniu intensywnym z obu stron obniżamy temperaturę na 120-130 st C i jeżeli jest to możliwe zamykamy grilla. Teraz – w zależności od żeberek (czy pochodzą z młodego czy starszego osobnika) – utrzymujemy je w tych warunkach 30-40 minut obracając kilkukrotnie.

Jak zmiękną to czas na ostatnie akcenty. Wrzucamy na grilla 1-2 garście wiśniowego drewna, żeby wzbogacić aromat dymu oraz polewamy żeberka od mięsnej strony mocną i słodką wiśniówką. Pozostawiamy na grillu jeszcze przez około 10 minut i można zacząć obgryzać kostki z mięsa 🙂

blank

Smacznego.

Wersja filmowa przepisu jest dostępna na YT. https://youtu.be/kV39-YprwUo

W końcówce filmu jest zapowiedź konkursowej zabawy warto więc temat śledzić.

Partnerem filmu jest grillkamado.pl – więcej informacji o użytym grillu można znaleźć na stronie http://grillkamado.pl?ref=17

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply