Zakwas na chleb już był – czas na inny … prosty i bezproblemowy przepis na zakwas na żurek i jego rozmnażanie . Zapraszam do oglądania.
Składniki:
Szklanka mąki żytniej razowej 2000
1 l przegotowanej i ostudzonej do 40 st C wody
1-2 łyżeczki majeranku
1/2 główki czosnku
Więcej przypraw najlepiej dodać już na etapie wykonywania zupy.
Wykonanie:
Do słoja o pojemności 2 l wsypać mąkę i rozprowadzić wodą, a następnie dolać resztę wody, majeranek oraz rozgniecione ząbki czosnku. Przykryć gazą lub pokrywką , ale bez ograniczania dostępu powietrza.
Ustawiamy w ciepłym miejscu na okres 3-4 dni mieszając zawartość raz dziennie. W tym czasie nastąpi fermentacja i cała zawartość słoika będzie aromatyczna i zakwaszona. Możemy zakwas użyć na żurek lub zakręcić i przechowywać w lodówce. Zwykle wytrzymuje wiele tygodni.
W celu rozmnożenia postępujemy analogicznie i dodając resztkę starego zakwasu, o ile nie budzi naszych zastrzeżeń.
Warto wykonać domowy zakwas na żurek, chociaż trzeba przyznać, że są na runku produkty dobrej jakości :-).
Smacznego.
Ja do zakwasu na żur dodaje jeszcze do tej ilości co Pan podał jedną/dwie cebule – moim zdaniem jest dzięki temu lepszy 🙂