Karkówka z grilla to podstawa wielu spotkań przy grillu. Wykonywana na wiele sposobów i smaków. Jako wielbiciel grillowania większych kawałków mięsa, dorzucam jeszcze jeden sposób na to mięsiwo.
Większy kawałek mięsa wymaga przygotowań, które należy rozpocząć 5-7 dni wcześniej. Sama obróbka termiczna powinna być nieśpieszna. Utrzymanie właściwej temperatury zapewni ładną chrupiącą powierzchnię mięsa przy jednoczesnej soczystości wnętrza. Nie powinno być problemów z wykonaniem takiej karkówki na każdym większym grillu z pokrywą.
Tak wykonana karkówka z grilla wygląda zacnie i jest pyszna, a grillowa biesiada z takim mięsiwem jako daniem głównym zapadnie w pamięć. Jeżeli macie możliwości to zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- Karkówka u mnie 1,5 kg w jednym kawałku. Powinna być wiotka i nie zawierać żadnych twardszych wtrąceń. Powinna też być raczej chuda
- Sól kamienna 30-35 g
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki kolendry
Wykonanie:
Sól z przyprawami wymieszać i natrzeć dokładnie karkówkę. Odłożyć do lodówki na 5-7 dni. Najlepiej jak będzie w próżniowym pojemniku lub zapakowana zgrzewarką próżniową. Codziennie karkówkę obracać.
Po tygodniu rozpakować, ocenić aromat – powinien być smakowity i bez nieprzyjemnych zapachów. Po pozytywnej ocenie węchowej należy pod bieżącą wodą spłukać z powierzchni karkówki przyprawy i odstawić na kilka minut do ocieknięcia.
Grill powinien być większych rozmiarów by zapewnić odpowiednią odległość mięsa od żaru co zabezpieczy mięso przed spaleniem powierzchni. Powinien też posiadać pokrywę dla większej kontroli warunków grillowania. Temperatura na wysokości rusztu winna się zawierać od 150 do 170 st C.
Mięso ułożyć na ruszcie, grillować pod przykryciem obracając co 10-15 minut. Dobrze jest kontrolować temperaturę we wnętrzu mięsa. Będzie powoli rosła, podczas gdy mięso wielokrotnie zostanie obrócone i zacznie nabierać ładnego koloru i skórki.
Gdy zostanie osiągnięte 67 st we wnętrzu, to będzie sygnał by zacząć finalizację grillowania, czyli uzyskanie chrupiącej skórki. Można w tym celu podnieść temperaturę i obracać mięso w miarę przypiekania. Po kilku minutach karkówka będzie podpieczona, a temperatura wnętrza poskoczy w okolice 72 stopni. To jest dobry moment na na zakończenie grillowania i porcjowanie mięsa.
Wygląda bardzo atrakcyjnie, pachnie cudnie i smakuje rewelacyjnie. Karkówka jest z wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta.
Spróbujcie sami.
Smacznego
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/3jfYgQh1AP4
Zapraszam do subskrybowania kanału YT. Można to zrobić klikając w LINK
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply