Wędzenie ryb to bardzo popularny temat. Wiele jest też sposobów, by nadać rybie żądane walory.
Przedstawiony przeze mnie sposób jest przede wszystkim prosty i w miarę szybki – od taki pomysł na „jutrzejszą” okoliczność. Brak dodatkowych przypraw pozwala docenić rzeczywiste walory smakowe ryby.
Solanka 7-10 %
Ryby oczyścić. Umieścić w solance (w lodówce) na 8-12 godzin. Delikatnie spłukać po wyjęciu z solanki. Porządnie osuszyć. To czy pstrąg jest wystarczająco suchy ocenimy przecierając go ręcznikiem papierowym. Jeżeli papier pozostanie suchy – jest dobrze.
Wędzimy 3-4 godziny w 60 st C i 30-45 minut w 85 st C.
Na gorąco pycha. 🙂
Panie Arturze jakich haków użyć do pstrąga o wadze 1.2kg.Dziekuje za podpowiedź
Potrójne powinny się sprawdzić takie jak te
Witam Panie Arturze. Byłem około 10 lat temu na wakacjach w Jastarni. I przypomniało mi się że jadłem tam najlepszego wędzonego śledzia prosto z wędzarni na imprezie która nazywa się „Dni Węgorza”. Ale nie był to Pikling gdzie mnóstwo przepisów jest na niego tylko normalny filet ze śledzia solony i wędzony. Takiego samego śledzia jadłem potem podczas wyprawy statkiem Pasat II na połów dorsza. Nigdzie nie mogę znaleźć przepisu jak takiego śledzia w domowych warunkach wykonać (nie chcę robić piklingów gdyż moja żona nie uznaje zwierząt przyrządzonych bez oprawienia). Nie ma też niestety (przynajmniej u nas na południu) dostępu do śledzia surowego. Ale są śledzie a’la matjas. Może się Pan orientuje czy istnieje, a jeśli tak to opublikuje przepis na takiego wędzonego a’la matjasa? Byłoby to wg mnie bardzo dobre uzupełnienie bloga oraz YT.
Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję za sugestię 🙂 popytam wśród okolicznych 🙂 Pozdrawiam serdecznie.