Wędzarnia elektryczna – jaką wybrać?

Lubisz wędzoną rybę? Wędzenie w wędzarni elektrycznej to idealna alternatywa tradycyjnego wędzenia. Jeśli zastanawiasz się, jaka wędzarnia elektryczna najlepiej sprawdzi się w Twoim przypadku, koniecznie przeczytaj nasz artykuł. Dowiesz się, dlaczego warto wybrać wędzarnię elektryczną. Podpowiemy Ci także, czym się kierować podczas jej zakupu. 

Wędzarnia elektryczna — jak działa

Zanim zdecydujesz się na konkretny model wędzarni, warto poznać jej sposób działania. Wędzarnia tradycyjna wymaga użycia odpowiednich materiałów budowlanych. Palenisko powinno zostać wykonane z betonu lub obłożone czerwoną cegłą albo kamieniami. Dlaczego? Ponieważ szybko oddają ciepło lub go nie kumulują. W przypadku tradycyjnej wędzarni ważna jest też stała kontrola temperatury spalania drewna. Należy regularnie doglądać i w razie potrzeby dodawać drewna lub usuwać żar.

A jak wygląda proces wędzarniczy w wędzarni elektrycznej domowej? Zacznijmy od tego, że tego typu urządzenia są bardzo proste w obsłudze i stanowią alternatywę dla wędzarni tradycyjnej. Dzięki nim możemy zaoszczędzić czas, a jednocześnie cieszyć efektem smacznego i naturalnie wędzonego mięsa. Zastanawiasz się, jak wędzić kiełbasę w wędzarni elektrycznej? Już spieszymy z odpowiedzią. Tak naprawdę wystarczy dostęp do prądu i naciśnięcie jednego przycisku. Wszystko dzieje się automatycznie, więc nie musisz pilnować procesu wędzenia ani dosypywać węgla w celu podtrzymania odpowiedniej temperatury w komorze wędzarniczej. Kontrolę nad całym procesem wędzenia sprawuje elektryka i odpowiednie sterowniki.  Tego typu wędzarnie mogą pracować w sposób ciągły, a dzięki braku użycia węgla, nie będziesz mieć problemu z utrzymaniem ich w czystości.

Najważniejszym elementem wędzarni elektrycznej jest generator dymu i komora wędzarni. Generator odpowiada za spalanie zrębków wędzarnianych w grzałce i proces wytworzenia dymu, który jest podstawą wędzenia. Wędzarnia elektryczna cechuje się równomierną pracą i jednostajnym spalaniem wiórek przy pomocy odpowiedniej temperatury, a nie płomieni. Dzięki temuwędzonka nie jest osmolona, a wędzone potrawy są niezwykle aromatyczne, smaczne i mają piękny kolor. Zastanawiasz się, czy temperatura otoczenie wpływa na proces wędzenia? Warunki atmosferyczne mają duże znaczenie dla jego efektywności. Niezwykle ważne dla miłośników wędzenia jest to, że w wędzarni elektrycznej możemy wędzić niezależnie od pogody. Należy jedynie wydłużyć czas nagrzewania komory. 

Wędzarnia elektryczna — jaką wybrać?

Jeśli chcesz rozpocząć przygodę z wędzeniem, musisz zastanowić się, jaką wędzarnię elektryczną wybrać. Masz dwie możliwości. Pierwsza z nich to wędzarnia drewniana, którą z łatwością dopasujesz do nawet do małej przestrzeni. Jej ogromnym plusem jest to, że nie „poci się”, ponieważ wilgoć rozchodzi się poprzez nieszczelności. Po wędzeniu wędzarnia zakonserwowana jest dymem, więc znacznie zmniejsza się ryzyko wystąpienia pleśni i grzybów. Jednak szkodliwe działanie warunków atmosferycznych, wilgoci i szkodników sprawia, że o drewno trzeba szczególnie dbać. Dlatego niezwykle ważne jest dokładne czyszczenie tego typu wędzarni i jej konserwacja. Drugi typ wędzarki towędzarnia metalowa, która jest o wiele bardziej odporna na czynniki zewnętrze. Łatwiej też ją oczyścić. A może rozważasz, jak zbudować wędzarnię elektryczną? Oczywiście jest to możliwe, ale wymaga specjalnych umiejętności i odpowiedniego sprzętu. Warto zdecydować się na zakup gotowej wędzarni do wędzenia. Dzięki temu będziesz mieć gwarancję jakości i uzyskać świetne efekty wędzenia.

Wobec tego, jaką wędzarnię kupić? W przypadku pierwszej wędzarni dużą popularnością cieszy się dostępna w naszym sklepie wędzarnia Borniak.  Produkuje niezwykle trwałe sprzęty, które zostały wyposażone w cyfrowe wyświetlacze. W zależności od modelu wędzarnie mają też różną pojemność. Największe urządzenia mają aż 150 litrów i mogą pomieścić nawet 20 kg mięsa. Podczas wędzenia osiągają 120 stopni Celsjusza. Z kolei modele smoker charakteryzują się mocniejszą grzałką, dzięki której możesz uzyskać 150 stopni C.

Dość ciekawą opcją jest także wędzarnia marki Browin, dzięki której możesz nie tylko uwędzić schab, wędliny i kiełbaski, ale także grillować. 

Podsumowanie

Wybór wędzarni jest niezwykle ważny dla każdego miłośnika wędzenia. Wędzarnie elektryczne mają mnóstwo zalet, co sprawia, że są niezwykle popularne. Dzięki prostej obsłudze stanowią dużą konkurencję dla wędzarni ogrodowej. Są bardzo wytrzymałe, odporne na korozję. W związku z tym masz pewność, że jest to inwestycja na lata.

Jeśli zastanawiasz się, jakiego wyboru dokonać, sprawdź naszą ofertę. Sklep masarski Nomart ma w swoim asortymencie różnego rodzaju wędzarnie. Dostępna jest u nas m.in. wędzarnia Alwi, wędzarnie Browin, wędzarnie Pan Kornik oraz wędzarnie FRANCO.

Skontaktuj się z nami — doradzimy Ci i z pewnością wybierzesz wędzarnię elektryczną, która spełni Twoje oczekiwania!

Leave a Reply