Twaróg Domowy

Domowa twaróg bardzo prosto możemy wykonać i nie potrzebujemy do tego celu żadnych wyszukanych sprzętów. Tak jak pokazuję na filmie robiło się dawno temu w moim domu rodzinnym.

Można tak robić i dziś, a jedyną trudnością jest dostęp do mleka prosto od krowy. Nie przesadzajmy jednak. Nawet jak mieszkamy w mieście to wieś jest wokół nas i mieszkają tam ludzie, którzy chętnie mleko sprzedadzą. Są też zorganizowane formy dystrybucji świeżego, niepasteryzowanego mleka począwszy od rolników, którzy dowożą swój produkt do klienta, przez targowiska i mlekomaty. Mamy też dostęp do mleka zwanego świeżym, a jest to mleko nisko-pasteryzowane (nie UHT) dostępne w placówkach handlowych.

 

Pierwszym etapem jest uzyskanie mleka zsiadłego.

W przypadku mleka prosto od krowy wystarczy odstawić pojemnik z mlekiem na 1-3 dni w temperaturze pokojowej, a mleko nam się zsiądzie. Możemy czekać, aż wyraźnie się rozdzieli na warstwę stałą i serwatkę lub wychwycić początki tego procesu, czyli częściowe zestalenie. Ja właśnie tak wolę.

 

 

Jeżeli korzystamy ze sklepowego mleka świeżego to ono nie ma łatwości do zsiadania się takiej jak mleko od prosto krowy więc należy je wspomóc dodając 2-3 łyżki kwaśniej śmietany, jogurtu czy kefiru i odstawić na 1-3 dni ciepłe miejsce.

Jak już uzyskamy zakwaszone, i zsiadłe mleko możemy przystąpić do dalszych działań.

Teraz mleko należy podgrzać. Można to zrobić w garnku na kuchence lub w piekarniku.

Można też do przygotowanego wcześniej mleka dodać mleka świeżego w ilości około 1/3 objętości.

Mleko podgrzewamy do temperatury 37-40 st C delikatnie mieszając, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia na kilka godzin. W czasie podgrzewania zaobserwujemy wyraźne rozwarstwianie się mleka na części stałe i serwatkę.

 

 

 

Po tym czasie przelewamy zawartość garnka poprzez chustę czy klinek serowarski. Ja zwykle używam klinka. Zatrzyma on części stałe. Następnie odciskamy serwatkę z uzyskanego twarogu poprzez uciskanie i odwieszamy żeby ociekło. Po mniej więcej godzinie klinek serowarski z zawartością układam na płaskiej powierzchni i dociskam go z góry w celu dalszego dosuszenia i uformowania w płaski klinek.

blank

Po paru godzinach w chłodnym miejscu nasz domowy twaróg jest gotowy.

blank

 

Smacznego.

Leave a Reply