Przepis bardzo ciekawy (w mojej opinii) ponieważ szynka westfalska piwna jest peklowana w zalewie wykonanej na bazie piwa – a to rzadkość. Warto ten przepis odtworzyć – zapraszam do samodzielnego wykonania.
Składniki:
1,5 kg szynki lub schabu
Zalewa peklująca:
0,5 l piwa typu porter
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
2 goździki
Do etapu I 40 g peklosoli i 0,5 łyżeczki cukru.
Wykonanie:
Etap I
Nacieramy mięso solą peklującą i cukrem. Odstawiamy w zamkniętym pojemniku na 12 godzin. Nie wkładamy do lodówki (temperatura pokojowa)
10 godzin później przygotowujemy zalewę peklującą. Wlewamy piwo do garnka i dodajemy wszystkie przyprawy. Całość należy zagotować i pozostawić do przestudzenia do około 40 st.
Natarte mięso zalewamy przygotowaną zalewą . Mięso musi być przykryte płynem. Odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki na okres 10-14 dni (jeżeli używamy pojemnika próżniowego 3-5 dni).
Kolejny etapy to:
ociekanie i suszenie – 12 h
Wędzenie zimnym dymem 5-7 dni (buk lub olcha) temp. 25-27 st C
Po wędzeniu wieszamy wyrób na 1 dobę w temperaturze pokojowej, a następnie na minimum 7 dni w chłodnej spiżarni.
Po tym czasie wędlina jest gotowa.
Smacznego.
Po co się trzyma po osuszaniu szynke 5 dni w spiżarni przed spożyciem? Co to daje i czemu nie może być 1 dzien. Jeżeli ona siedzi tam 7 dni, to potem ile może byc w lodowce i być spożywana? Inaczej zdatna do spożycia.
W domowym wędliniarstwie nie ma zakazów – możemy spożywać produkty na różnych etapach powstawania. Wędzenie zimne, jak sama nazwa wskazuje – nie przetwarza termicznie mięsa, więc zachowuje jego zdolność do aktywnych zmian. Te zmiany wymagają czasu. Nieraz to są dni, nieraz tygodnie, a nawet miesiące.