Ser Pavlaci (Pawlak)

Bałkański ser kremowy Pavlak. Bardziej podoba mi się określanie go jako Ser Pavlaci – chociaż taka forma nazwy zwykle jest używana w określeniu potrawy z tym serem, na przykład „Papryka u Pavlaci” Pyszny ser. Znakomity dodatek do wielu potraw, sałatek itp.

Skład:
Mleko krowie świeże 5 l
Chlorek wapnia 1 g
Podpuszczka serowarska 0,25 g
Kultury bakterii jogurtowych 1 g – istotne jest by te kultury bakterii zawierały dokładnie te 2 szczepy Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus

Sprzęt potrzebny:
Źródło ciepła i termometr
Garnek 6-10 l
Miska na serwatkę około 5 l
Chusta serowarska

Wykonanie:
Podgrzać mleko do 72 stopni i utrzymywać tę temperaturę przez 2 minuty. Zejść do 38 stopni, rozsypać na powierzchni kultury bakterii jogurtowych, odstawić na 2 minuty i zamieszać, a następnie ponownie odstawić na 30 minut.
Chlorek wapnia i podpuszczkę rozrobić w 50 ml przegotowanej i ostudzonej wody – dodać do mleka w kolejności chlorek, podpuszczka. Dobrze wymieszać i pozostawić na 4 godziny, aby utworzył się skrzep.
Pod koniec tych 4 godzin temperatura mleka nie powinna spaść poniżej 33 stopni.

Skrzep bez krojenia przelać do chusty serowarskiej, chustę zawiązać i zawiesić gdzieś w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

Sprawdzić gęstość sera, umieścić chustę między deskami pod ciężarem przez kolejnych 12 godzin.

blank

Za jakiś czas trzeba sprawdzić, czy ser nie jest zbyt gęsty (twardy).
Należy pamiętać, że ser w chuście nie wysusza się równo. Zawsze w środku jest rzadszy, a po bokach twardszy ……..i włożyć do lodówki. Finalnie powinien być lekko wilgotny , gładki i smarny.

Sałatka z kolorowej papryki

Autorski przepis przesłany przez mojego Bułgarskiego kolegę.
Produkty:
około 500 g sera
2 szt duże czerwone papryki
1 szt żółta papryka
1 szt zielona papryka
2 szt jajka gotowane…prawie na twardo
2-3 łyżki oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki czerwona papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
sól do smaku

blank

[wp_ad_camp_1]

Przygotowanie:
Wszystkie papryki wyczyścić ze środka i umyć.
Czerwone papryki zostają cale, resztę pokroić na kwadraciki 5×5 mm.
W misce wszystko zamieszać razem z serem i przyprawami.
Napełnić ścisłe czerwone papryki, a potem pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
Wyłożyć na talerz pokropić oliwą.

blank

blank

Smacznego!

  1. blank
    • Anna, 12 stycznia, 2019, 7:31 pm

    Odpowiedz

    Uwielbiam pavlaka. Bardzo dobry do banicy albo burka. Swietne z nim wychodzą kopytka za miast twarogu

    1. blank
      • Artur, 12 stycznia, 2019, 8:41 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Także uwielbiam ten smak i możliwość szerokiego zastosowania tego sera 🙂

Leave a Reply