Schab ze Szpinakiem – Rolada

Podsmażany szpinak z czosnkiem jest jednym z moich ulubionych smaków. Schab z takim szpinakiem to jeszcze większa atrakcja smakowa. Prosta i smaczna i estetyczna wędlina wykonywana w szynkowarze. Można w tej samej formie rolady wprowadzać także inne wypełnienia i smaki. Zachęcam do samodzielnego wykonania.

Składniki:
Schab – około 0,9 kg
szpinak mrożony – 200-250 g
czosnek – 1 ząbek na 100 g szpinaku
masło – 1 łyżka

 

Przyprawy:
Sól (zwykła lub peklująca) 15 g
pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka.
sól zwykła do szpinaku – do smaku

Wykonanie:
Ze schabu utworzyć płat mięsa o grubości 1-2 cm. Natrzeć solą i pieprzem i odłożyć na czas przygotowania pozostałych składników.

blank

Szpinak podsmażyć na masełku dodając drobno posiekany czosnek i solić do smaku.

blank

Po przestudzeniu szpinak rozsmarować na płacie schabu warstwą o grubości kilku milimetrów zostawiając po obu brzegach (w kierunku zwijania) 5 cm płata czystego mięsa.

blank

Ścisło rolować i umieścić w szynkowarze, w którym wcześniej został umieszczony woreczek.
Szynkowar należy umieścić w gorącej wodzie o temperaturze około 80 st C i parzyć przez okres 2 godzin utrzymując tą temperaturę.

blank

Po parzeniu szynkowar należy szybko schłodzić w zimnej wodzie i odstawić na minimum 8 godzin do lodówki.

blank

Ja preferuję wersję na zimno i to lekko podsuszoną, ale można też podawać na gorąco.
Smacznego

Leave a Reply