Schab w Piwie z Ciecierzycą

Kolejny odcinek opowieści o piwie i mięsiwie. Schab duszony w piwie i podany w piwnym sosie z ciecierzycą. Prosta potrawa i znakomite danie obiadowe.

Składniki:
4 plastry schabu 1-2 cm grube,
30 dkg ciecierzycy,
0,2 – 0,25 ml śmietany 18 %
szklanka charakternego jasnego piwa
1,5 łyżeczki sody,
Sól. pieprz do smaku

 

 

Wykonanie:
Ciecierzycę zalać wodą w stosunku 1:3 i dodać łyżeczkę sody. Ostawić do namoczenia na 10-12 h. Następnie opłukać, zalać wodą z dodatkiem 0,5 łyżeczki sody i gotować przez 20-25 minut zbierając szum z powierzchni.
Schabom należy porozcinać włókna za pomocą siekacza.
posolić i popieprzyć obficie, ponieważ nie solimy ciecierzycy, to sos wykonany na bazie schabu powinien być intensywny.
Plastry schabu obsmażyć po kilka minut z każdej ze stron, następnie zalać szklanka piwa i dusić do czasu aż piwo w większości odparuje. Resztki sosu dodajemy powoli do śmietany hartując ją, po czym wykładamy śmietanę na patelnię dokładnie mieszając.
Dusimy przez klika minut odlewając w tym czasie ciecierzycę.
Cieciorkę wykładamy na talerz wraz z płatem schabu, a wszystko podlewamy obficie sosem śmietanowo-piwnym. Do dania oczywiście obowiązkowo piwo – najlepiej to, które było składnikiem dania.

 

Leave a Reply