Schab na ostro i wędzony na zimno, to wędlina z charakterem i długotrwała. Peklowanie na sucho i trzydniowe wędzenie pozwoliły osiągnąć smakowity efekt.
W zasadzie można go od razu spożywać po zakończeniu wędzenia i schłodzeniu, ale ja zawsze wolałem, jak wędzone na zimno mięsiwa trochę na konsumpcję poczekają, a w tym czasie dojrzeją i podeschną. Takie najbardziej lubię. Schab taki to znakomita przekąska i wędlina kanapkowa. Zimne wędzenie nadaje jej długiej trwałości.
Składniki:
- Schab 3,5 kg
- sól zwykła i peklująca 50/50 25g/kg czyli 85-90 g łącznie
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzy
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka papryko ostrej
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kozieradki mielonej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki papryki chilli w płatkach
- 1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Schaby oczyścić z błon i przyległości, natrzeć przyprawami i złożyć w lodówce na okres dwóch tygodni. Można pakować próżniowo używając pakowarki lub przechowywać w zwykłym lub próżniowym pojemniku.
Po okresie peklowania schaby opłukać i odwiesić do suszenia. Gdy wyschną można rozpoczynać wędzenie zimnym dymem w temperaturach 25-27 st C.
Pierwszego dnia 10-12 godzin do pojawienia się wyraźnego koloru. Drugiego i trzeciego dnia po 4-6 godzin – jak czas pozwala. Pomiędzy wędzeniami można schab pozostawiać w wędzarni jak jest umiarkowanie ciepła pora roku lub zabierać do spiżarni czy jest chłodno, a zwłaszcza mroźno.
Po zakończeni wędzenia mięso przechowywać przez 2 tygodnie w chłodnej spiżarni. W ciepłych porach roku chronić przed owadami.
Po 2 tygodniach dojrzewania kroić i smakować.
Wersja filmowa jest na YThttps://youtu.be/1wxMtCPZNKI
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply