Schab na ostro, wędzony na zimno.

Schab na ostro i wędzony na zimno, to wędlina z charakterem i długotrwała. Peklowanie na sucho i trzydniowe wędzenie pozwoliły osiągnąć smakowity efekt.

W zasadzie można go od razu spożywać po zakończeniu wędzenia i schłodzeniu, ale ja zawsze wolałem, jak wędzone na zimno mięsiwa trochę na konsumpcję poczekają, a w tym czasie dojrzeją i podeschną. Takie najbardziej lubię. Schab taki to znakomita przekąska i wędlina kanapkowa. Zimne wędzenie nadaje jej długiej trwałości.

Składniki:

  • Schab 3,5 kg
  • sól zwykła i peklująca 50/50 25g/kg czyli 85-90 g łącznie
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzy
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka papryko ostrej
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kozieradki mielonej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli w płatkach
  • 1/2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Schaby oczyścić z błon i przyległości, natrzeć przyprawami i złożyć w lodówce na okres dwóch tygodni. Można pakować próżniowo używając pakowarki lub przechowywać w zwykłym lub próżniowym pojemniku.

blank

Po okresie peklowania schaby opłukać i odwiesić do suszenia. Gdy wyschną można rozpoczynać wędzenie zimnym dymem w temperaturach 25-27 st C.

Pierwszego dnia 10-12 godzin do pojawienia się wyraźnego koloru. Drugiego i trzeciego dnia po 4-6 godzin – jak czas pozwala. Pomiędzy wędzeniami można schab pozostawiać w wędzarni jak jest umiarkowanie ciepła pora roku lub zabierać do spiżarni czy jest chłodno, a zwłaszcza mroźno.

blank
blank
blank

Po zakończeni wędzenia mięso przechowywać przez 2 tygodnie w chłodnej spiżarni. W ciepłych porach roku chronić przed owadami.

Po 2 tygodniach dojrzewania kroić i smakować.

blank

Wersja filmowa jest na YThttps://youtu.be/1wxMtCPZNKI

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply