Piwo Kukurydziane – Bezglutenowe – co do zasady, ale bez certyfikatu, więc zalecana ostrożność dla tych co z glutenem poważne problemy mają.
Drugi odcinek z piwnej serii, w którym szerzej jest omówiony proces chmielenia i czynności z nim powiązane.
Aby wykonać piwo kukurydziane z ekstrakty słodowego potrzeba:
2 puszki słodu kukurydzianego
50 g chmielu Mosaic
Drożdże piwowarskie np. PA7
20 litrów wody.
Wodę (minimum 10 l) zagotować, rozpuścić w niej syrop z puszek.
Doprowadzić do lekkiego wrzenia.
Dodać 25 g chmielu i gotować 50 minut, następnie dodać drugie 25 g chmielu i całość gotować jeszcze 10 minut. Otrzymamy wyraźnie goryczkowe i aromatyczne, bogate w cytrusowe frakcje – piwo domowe.
Ostudzić całość do temperatury 20-25 st C i dodać 15 minut wcześniej uwodnione (zmieszane z wodą) drożdże piwowarskie.
Fermentacja burzliwa powinna trwać około 7 dni. Potem możemy butelkować. Po fermentacji burzliwej można stosować (jest to zalecane, ale nie jest konieczne) tzw fermentację cichą. Polega to na zlaniu piwa z nad osadu, który zebrał się na dnie pojemnika. Zlewamy do drugiego fermentora lun chwilowo do innych przygotowanych naczyń, by po umyciu fermentora – wlać do niego ponownie piwo na okres 7-14 dni. Po tym można butelkować.
Dla nagazowanie piwa dajemy 4 g cukru do każdej butelki 0.5 l.
Leave a Reply