Piwo Grzane – na 3 sposoby

W porze zimowej, gdy czas na kulig nastał, często myślimy po grzańcu, który rozgrzeje nas na łonie natury. Osobiście lubię na takie okoliczności przygotowywać grzańce na bazie piwa.

Poniżej przedstawiam 3 pomysły. Oczywiście taki grzaniec znakomicie się też nadaje na domową rozgrzewkę.

 

Sposób pierwszy: – na 1 butelkę piwa 0,5 l.
Piwo jasne lub bursztynowe lekkie, umiarkowanie chmielone
3 goździki
1/3 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki łagodnego miodu

Piwo z miodem i przyprawami podgrzać ciągle mieszając, ale nie doprowadzać do wrzenia . Przecedzić lub nalewać przez gęste sito.

Sposób drugi: – na 1 butelkę piwa 0,5 l.
Piwo typu porter 2 żółtka 2 łyżki cukru Żółtka utrzeć z cukrem.
Piwo rozgrzać i powoli dodawać utarte żółtka ciągle mieszając.

Sposób trzeci: – na 1 butelkę piwa 0,5 l.
Piwo jasne lub bursztynowe lekkie, umiarkowanie chmielone
2 łyżki miodu
100-150 ml rumu
1/3 łyżeczki cynamonu

Piwo z miodem i przyprawami i rumem podgrzać ciągle mieszając, ale nie doprowadzać do wrzenia . Przecedzić lub nalewać przez gęste sito. Smacznego.

 

Leave a Reply